Ağır İşitme ve Sağırlıkta Yeni Gen Terapisi

0
Fotoğraf: EHStock/iStock

Tel Aviv Üniversitesi’nde yapılan yeni bir çalışma, ağır işitmede iç kulak hücrelerine genetik malzeme aktarımına dayalı yenilikçi bir tedavi sunuyor. Bu genetik malzeme, genetik kusurun “yerini alıyor” ve hücrelerin yeniden normal şekilde çalışmaya devam etmesini sağlıyor.

Bilim insanları, genetik bir ağır işitme mutasyonu barındıran farelerde işitme duyusunun kademeli şekilde kötüye gitmesini önlemeyi başarmışlar. Araştırmacılara göre bu yeni terapi, nihayetinde ağır işitmeye veya sağırlığa sebep olan çeşitli mutasyonlarla doğan çocukların tedavisinde önemli bir dönüm noktası meydana getirebilir.

Ağır işitme veya sağırlık, dünya çapındaki en yaygın duyusal maluliyet. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre dünyada bugün yaklaşık yarım milyon insan duyma kaybı yaşıyor ve bu sayının, önümüzdeki on yıllarda iki katına çıkması bekleniyor. Her 200 çocuktan biri doğuştan ağır işitiyor ve her 1.000 çocuktan biri sağır doğuyor. Bu vakaların yaklaşık yarısında sağırlık, genetik bir mutasyonla meydana geliyor. Kalıtsal sağırlıkla ilişkili olan yaklaşık 100 farklı gen bulunuyor.

Tel Aviv Üniversitesi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz