Almanya’da Keşfedilen Fosiller, Yeni Bir Su Samuru Türünü Gösteriyor

0
Bir su samuru. Fotoğraf: mana5280/Unsplash

Tübingen ve Zaragoza Üniversitelerinde çalışan araştırmacılar, Hammerschmiede fosil bölgesindeki 11,4 milyon yıllık tabakada daha önce bilinmeyen bir tür keşfetmiş.

Almanya’nın Allgau bölgesindeki bu kazı alanı, iki ayak üzerinde yürüyen maymun Danuvius guggenmosi’nin keşfedilmesiyle biliniyor. Beş gün önce Journal of Vertebrate Palaeontology bülteninde yayımlanan yeni türe, Neptün’ün Vishnu su samuru anlamına gelen Vishnuonyx neptuni adı verilmiş. Vishnu su samuru cinsinin, daha önce sadece Asya ve Afrika’da olduğu biliniyormuş.

Günümüzdeki her altı yırtıcı memeli türünden biri sucul ortamda; ya foklar gibi okyanuslarda, ya da su samurları gibi tatlı sularda yaşıyor. Günümüzde görülen diğer 13 su samuru türünün evrimsel tarihi, henüz nispeten araştırılmamış durumda. Vishnu su samurları (Vishnuonyx), ilk defa Himalayaların eteklerindeki tortularda keşfedilen ve ağırlıkları on ila 15 kilograma ulaşan orta boyutlu yırtıcılar. 14 ila 12,5 milyon yıl önce, Güney Asya’nın önemli nehirlerinde yaşamışlar.

Son bulgular, Vishnu su samurlarının yaklaşık 12 milyon yıl önce Doğu Afrika’ya ulaştığını gösteriyor. Günümüzde Hammerschmiede’de yer alan 11,4 milyon yıllık katmanlarda yapılan bu keşif, Avrupa’da görüldüklerini gösteren ilk bulguyu temsil ediyor. Muhtemelen Hindistan’dan çıkıp Eski Dünya’nın tamamı boyunca yayılmışlar. Vishnu su samuru da tüm su samurları gibi suya bağımlı yaşıyor; karada uzun mesafeler kat edemiyor. Üç kıta boyunca 6.000 kilometreden uzun bir mesafeyi kapsayan bu devasa yayılımları, 12 milyon yıl önceki coğrafi bir durum sebebiyle gerçekleşmiş: Batıdaki Alp Dağlarından doğudaki İran Elbrus Dağlarına kadar uzanan ve yeni oluşan sıradağlar, Akdeniz ve Hint Okyanusu’nun selefi Tetis Okyanusundaki büyük bir okyanus havzasını ayırmış.

Bu durum, Viyana’dan başlayıp günümüzde Kazakistan’ın Aral Denizi’nin ötesine kadar uzanan büyük bir su kütlesi olan Paratetis’i meydana getirmiş. On iki milyon yıl önce, günümüzdeki Ermenistan bölgesinde Araks Geçidi şeklinde bilinen bir yapıyla dar şekilde Hint Okyanusu’na bağlıymış.

 

 

 

 

Kaynak: Taylor & Francis Grup. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz