Alzheimer Kapabilir miyiz?

0

Alzheimer nedeni ile oluşan hafıza kayıpları ve düşünme yeteneğindeki bozukluklar hastaların savaşması gereken en büyük problemlerden. Bilim insanları buna neyin neden olduğundan tam emin değil ancak genetik ve çevresel faktörlerin rol oynadığından emin. Nature’da yayımlanan bir makaleye göre ise “prion” isimli proteinler de Alzheimer’a sebep oluyor olabilir!

Prionlar bir tür protein. Normalde vücutta bulunuyorlar, ancak bazı durumlarda hastalıklara neden oluyorlar. Virüs veya bakterilerden farklı olarak genetik materyallere sahip değiller. Üretimleri esnasında yanlış katlandıklarında vücut için zararlı hale geliyorlar. Bu zararlardan en bilindiği ise deli dana hastalığı.

Ekibin yaptığı araştırmada sekiz tane hastanın beynini inceledi. Bu hastaların ortak özelliği çocukken hastalıklı prion proteinine sahip olmaları. Ayrıca bu hastalar 36-51 yaşlarında ölmüşler. İncelemelerin sonucunda ise bu hasatların beyinlerinde Alzheimer’a neden olan beta amiloyit plaklara rastlandı. Ancak hastalar bu plakların oluşması için çok gençti.

Araştırmacılar prion proteinlerinin amiloyit plak oluşumunu hızlandırdığını düşünüyor. Bunu inceledikleri 116 hastadan elde ettikleri sonuçlara dayanarak söylüyorlar. Ne yazık ki bilim insanları henüz prion ile amiloyit plakları arasında bir bağ kurabilmiş değil. Ancak yakın zamanda bunu anlayabileceklerinden ümitliler.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz