Yavru ayılar dünyaya geldikten sonra birçok ölümcül tehditle karşı karşıya kalırlar. Fakat onlar için en önemli öldürücülerin başında gelen, diğer ayılardır.
İsveç’te bir bölgedeki boz ayıları ele alalım. Bu bölgedeki yavru boz ayıların ölüm oranı yaklaşık %35. Ölümlerin çoğu çiftleşme döneminde meydana geliyor ve %92’si erkek ayıların yavruları olan anne ayılarla çiftleşmek istemesi sonucu oluşuyor. Bu duruma cinsel seçilime dayalı yeni doğanı öldürme deniyor ve beklendiği üzere anne boz ayılar bu durumu önlemek için her yola başvuruyor.
Proceedings of Royal Society B’de yayımlanan bir çalışmaya göre, araştırmacılar İsveç’teki dişi boz ayıların yavrularını güvende tutmak için insanlara yaklaştıklarını keşfettiler.
Tamam, o kadar da yaklaşmadılar…
Anne ayılar çiftleşme döneminde insanların yaşadığı bölgelerin yakınlarına yerleşerek insan varlığını kalkan olarak kullanıyorlar. Böylece yaklaşacak potansiyel katili korkutup uzaklaştırmayı amaçlıyorlar..
İnsanlar, teknolojileri ve ayıları vurma istekleriyle, uzun süredir ayıları yemek zincirinin başında görüyor. Ayıların seçim hakkı olsaydı insanlardan uzak bir yerde kalmayı tercih ederlerdi. Böylece anne boz ayılar insanlara yakın olarak, diğer ayılara göre doğal caydırıcı hareketliliğin olduğu bir yere yerleşmiş oluyor.
Yırtıcılara karşı insanları kalkan olarak kullananlar sadece ayılar değil. Araştırmacılar Etiyopya’da mountain nyala’nın (bir antilop türü) benekli sırtlanları uzaklaştırmak için insanlara yakın yerlerde yaşadığını ifade ettiler, aksi takdirde sırtlanlara yem olacaklarını biliyorlardı. Yellowstone’daki Amerikan geyikleri de yavrularını yol kenarlarına yakın yerlerde yetiştiriyorlar. İronik bir şekilde, boz ayılardan korumak için.
Nurcan Mollahüseyinoğlu