Araştırmacılar, Güney Kutbu’nun dondurucu buz katmanlarının hemen altında, bölgenin iklimsel kaderini değiştirebilecek bir gaz sızıntısı bulmuşlar.
Bilim insanları, Güney Kutbu sularında ilk defa aktif bir metan gazı (karbondioksitten 25 kat daha fazla ısıtma potansiyeli olan bir sera gazı) sızıntısı tespit etmiş. Su altındaki metan sızıntıları daha önce dünyanın her yerinde tespit edilmiş olsa da; karnı aç olan mikroplar, atmosfere çok fazla gaz kaçmadan gazı silip süpürerek bu sızıntının kontrol altında tutulmasına yardımcı oluyor. Fakat dün Proceedings of the Royal Society B bülteninde yayımlanan bir çalışmaya göre, Antarktika’da durumun böyle olmadığı görülüyor.
Çalışmanın yazarları, metan yiyen mikropların Antarktika’daki bu sızıntıya yaklaşık beş yılda cevap verdiğini ve bunca zaman sonra bile gazı tamamen tüketmemiş olduklarını bulmuş. Çalışmanın baş yazarı Andrew Thurber’a göre su altındaki sızıntıdan metan gazı, bu beş yılda neredeyse kesin olarak atmosfere sızmış. Mevcut iklim modelleri, gelecekteki atmosferik ısınmanın kapsamını tahmin ederken böyle bir olguyu hesaba katmıyor.
Oregon State Üniversitesi’nde deniz ekoloğu olan Thurber, “[Metan tüketimindeki] gecikme, en önemli bulgu” diyor. “Bunlar iyi haberler değil.” Her ne kadar sadece bir sızıntı tespit edilmiş olsa da, şimdilik buna benzer ne kadar sızıntı olduğu bilinmiyor. Antarktika, Dünya’daki deniz metanlarının %25’ine ev sahipliği yapıyor. Daha fazla keşif ve çalışmanın yapılması gerekiyor.
Brandon Specktor/Live Science. Ç: O.