Antik Yunanlar, Bazı Tapınaklara ‘Engelli Rampaları’ İnşa Etmiş Olabilir

0
Epidauros'daki M.Ö. dördüncü yüzyıla ait Asklepios Tapınağı'nın (sağda) dijital ortamda görselleştirilmesi. Tapınağın doğu tarafında rampa var. © 2019 J. Goodinson; Bilimsel danışman J. Svolos; © Antiquity Publications Ltd, 2020

Bugün yayımlanan yeni bir çalışmanın öne sürdüğüne göre Antik Yunanlar, tapınaklardan bazılarına (özellikle de şifa verdiği düşünülen mabetlere) engelli insanların erişebilmesi adına rampa yapmışlar.

Çalışmadaki araştırmacılardan biri ve California State Üniversitesi’nde eski Yunan ve Latin eserleri okutmanı olan Debby Sneed, bu rampalardan bazılarının M.Ö. dördüncü yüzyılın öncesine uzandığını ve muhtemelen yaşlılar, hamileler ve çok küçük çocuklar gibi kısıtlı hareket eden insanlarca da kullanılmış olabileceklerini söylüyor.

Sneed, gönderdiği bir epostada şöyle aktarıyor: “[Bu] rampalara yönelik en mantıklı açıklama, sınırlı hareket edebilen ziyaretçilerin dini yönden şifa bulma ihtiyacı duydukları alanlara erişmesine yardım etme amaçlı yapılmış olmaları. Aslında buna şaşırmamak lazım: Antik Yunanlar bu alanları engelli insanlar için yapmışlar ve bu alanları da hedefledikleri ziyaretçilerin onlara erişebilmesi için inşa etmişler.”

Antik Yunanistan’daki rampalar, şimdiye kadar arkeologların çoğunlukla ihmal ettiği şeylermiş. Sneed ise antik Yunanistan’daki engellilere sağlanan kolaylıklar üzerine bir proje yürütürken bu eğimli yüzeylere ilgi duymuş. Yaptığı araştırma, antik Yunanistan’da en azından kısmen de olsa engelli insanların kabul edildiğini ve bu kişilere yardım edildiğini ortaya çıkarmış.

Örneğin Sneed’in söylediğine göre, M.Ö dördüncü yüzyılda Atina’da engelli olan ve bu yüzden kendilerini destekleyemeyen yetişkin erkek vatandaşlara düzenli geçindirme ücreti sağlanmış. “Yapılan bu ödemeyi biliyoruz, çünkü koltuk değnekleri yardımıyla yürüdüğünü söyleyen bir adamın söylevi var” diyor Sneed. Bu adam sosyal yardımlaşma sahtekarlığı yapmakla suçlanmış ve bu yüzden engel durumunu ve kendini destekleyemediğini savunmuş.

Sneed, bu geçindirme yardımlarına rağmen “Açık konuşmak istiyorum ki antik Yunanistan ilerici bir ütopya değildi fakat bazı ilginç çözümler görüyoruz” diye belirtiyor.

Laura Geggel/Live Science. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz