Araştırmacılar Bizi Üç Boyutlu Yapan Gen Buldu

0

“Flat Stanley” isimli bir çocuk kitabı serisi ile çocuklar Stanley’nin iki boyutlu dünyasına gidiyor. Bir araştırma ekibi Stanley’nin kaybettiği geni buldu. Bu gene Yap Geni ismi verildi. Asıl görevi organ büyüklüğünü, doku gerginliğini, yönünün ve hizasını ayarlamak. Bu araştırmanın bulguları Nature dergisinde yayınlandı.

Araştırmacılar YAP‘a ilk baktıklarında onun dokuların gerginliği ile ilgili işlemler yaptıklarında şüphelendiler. Fakat bu geni insan organlarında deneyimleyemediler. Bu yüzden de Medaka balığı embriyosunu mutasyona uğratarak dokuların yer çekimine bu gen olmadan nasıl tepki verdiğine baktılar. Ekip YAP genine sahip embriyoların hücrelerinin yer çekimi yönünde desteklendiğini, bu gene sahip olmayan embriyolardaki hücrelerin, özellikle de gözlerdeki lens hücrelerinin, yönünü bulamadığını gösterdi.

Sonraki araştırmada ekip insan hücreleri üzerinde bu deneyi yaptı ve dokuların doğru şekle ve gerginliğe ulaşamadığını gösterdi. Eğer dokularımız yer çekimine karşı gelemiyor olsaydı hiçbir organımız şuanki kadar iyi çalışmazdı. Araştırmacılar, bu genin işleyişini daha iyi anladığımızda laboratuvarda daha kompleks organlar daha iyi geliştirebileceğimiz düşünüyor.

“Basit olarak, bu gene sahip olamasaydık muhtemelen içimiz ve dışımız çok farklı olacaktı. Belki de kısa bacaklı kertenkele olacaktık” diyor İngiltere’deki Bath Üniversitesi’nden biyolog Makoto Furutani-Seiki, ve ekliyor “bu keşif rejeneratif tıp alanı göz önüne alındığında son derece heyecan verici.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz