Araştırmacılardan trol avlama algoritması

0

İnternetin “yasaklı kullanıcılarını” otomatikman saptıyor.

On sekiz ay boyunca cnn.com, breitbart.com ve ign.com sitelerinden yasaklanan yorumcuları inceleyen üç araştırmacı, artık internet trollerini büyük doğruluk payıyla saptayabildiklerini söylüyor. Geliştirdikleri sistem, ortalığı karıştırmayı amaçlayan bir yorumcuyu daha on mesaj atmadan yakalıyor.

Bu araştırmaya maddi destek verenlerden biri de Google. Araştırma antisosyal kullanıcıları (yasaklı kullanıcılar, FBU) daha ılımlı olan yorumcularla (hiç yasaklanmamış kullanıcılar, NBU) kıyaslıyor. Araştırılan 10.000 civarı FBU’nun tümünün de yazma ve anlaşılır olma becerisi standardın altında ve bu becerileri, yasaklanana kadar da sürekli düşüyor. Ayrıca sorun çıkaran yorumcular az sayıda yorum içeren başlıklara odaklanıyor. Bir diğer deyişle, kavga peşinde koşuyorlar.

Fakat her trol aynı değil. CNN’deki troller genelde yeni başlık ya da alt başlık açarken Breitbart ve IGN’deki troller mevcut başlıklarda yorum yapmayı yeğliyor. Genelde, yasaklanan kullanıcılar saman alevi gibi öfkelenen, ısrarcı yorumcular oluyor ve gramerleri kötü. Yasaklanmadan hemen önce de ateşli tartışmalara dalıyorlar.

Yorumların yapıldığı siteler de sütten çıkmış ak kaşık değil. Bazen izledikleri politikalar yorumların kabalaşmasına yol açıyor. Söz gelimi aşırı sansür ya da sürekli yorum silme, yorumcuların tepkisini çekiyor.

Bu bulgular yorum zorbalarının otomatikman tanınmasını ve hatta yasaklanmasını mümkün kılabilir. Ne var ki araştırmacılar biraz çekingen, zira her beş kullanıcıdan biri yanlış saptamaya kurban gidiyor.

Yayımlanan makaleye göre, “Küçük kusurlara karşı aşırı tedbir almak antisosyal davranışları tetikleyebilir (bir diğer deyişle, kullanıcılara haksızlık ederseniz zehir zemberek şeyler yazabilirler).”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz