Arıların Hayat Döngüsü Bilim İnsanları Tarafından Gözlemlendi

0

Hiç biri sizi takip ediyormuş gibi hissettiniz mi? Eğer Birleşik Krallık’ta yaşayan bir bal arısı iseniz, bu bir paranoya olmayabilir. Birleşik Krallık’ta bilim insanları 4 tane işçi arının hayat boyu yaptığı tüm uçuşları harmonik radar yöntemiyle kayıt altına aldı. PLOS ONE dergisinde bu hafta yayımlanan araştırmaya göre arıların uçuşları keşif ve sömürme olmak üzere iki grupta toplanıyor. Keşif sırasında ihtiyaçlarını nereden karşılayabileceklerini öğrenirken sömürme sırasındaysa keşifteki bilgilerine göre doğrudan etkili uçuşlar gerçekleştiriyorlar.

İlginç olan şey ise arıların en iyi rotayı bulsalar bile bir taraftan keşif yapmaya da eğilimli olmaları. Arıları genelde verimli birer işçi dronlar olarak düşünüyoruz, ama izlenen arıların davranışlarında büyük varyasyonlar gözlemlendi. Arılarda kişiliğin varlığı ile ilgili daha önce yapılan DNA incelemesiyle beraber bu yeni çalışma, arıların aslında bizim düşündüğümüzden daha eşsiz olabilecekleri fikrini destekliyor. Araştırmacılara göre;

“Bir arı dört uçuş yaparak kendine beslenebilmek için dümdüz bir rota geliştirdi ve altı gün boyunca sadece bu rotayı takip etti daha sonra daha yakında ikinci bir yem alanı bulunca bu rotayı tamamen terk etti. Bu ikinci alan ise dokuz gün önceki keşif uçuşundan beri hiç ziyaret edilmemişti. Diğer bir arı ise çok nadir olarak sömürme uçuşları yaparken daha çok keşif uçuşları yaptı. Kalan iki arı ise daha sık dönüşümlü olarak keşif ve sömürme uçuşlarına devam etti.”

Aşağıdaki haritalandırmış uçuş güzergahlarına göz atabilirsiniz:

Her uçuş güzergahı dört arının hayatı boyunca kayıt altına alınmıştır. Mavi nokta arı kovanını temsil etmektedir.

Semih Yegen

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz