Yaptıkları yeni bir çalışmada yakın insan ilişkilerinin kültür ve sağlık üzerindeki faydalarını inceleyen Michigan Eyalet Üniversitesi araştırmacıları, arkadaşların güven duyulan sırdaşlardan daha fazlası olduğunu söylüyor.
Çalışmanın yazarlarından biri ve MEÜ’de yardımcı psikoloji profesörü olan Willian Chopik şöyle aktarıyor: “Arkadaşlıklar, daha mutlu ve daha sağlıklı bir yaşam peşinde olan kişilerin faydalanabileceği kaynaklardan biri. Tamamen bedavalar ve kişinin sağlığı ile refahı bakımından faydalılar.”
Geçen hafta Frontiers of Psychology bülteninde yayımlanan çalışma, 99 ülkeden 323.200 katılımcıyla birlikte türünde yapılan en büyük araştırmalardan birisi. Bundan önce yapılan çalışmalarda, sadece birkaç belli kültür birbiriyle karşılaştırılmış fakat böylesine kapsamlı bir bakış atılmamış.
“Arkadaşlığa değer vermenin, nerede yaşarlarsa yaşasınlar; kişilerin sağlık ve mutluluğu açısından iyi olduğunu keşfettik. Fakat arkadaşlıklara yaşamın önemli bir parçası şeklinde bakmak, bazı kültürlerde diğerlerine kıyasla daha büyük önem taşıyor.”
Dünya Değerler Anketi’ni kullanan araştırmacılar; arkadaşlık, sağlık ve mutluluk bulguları ile ekonomik ve kültürel değişkenler üzerine toplanan veri dizilerinin yer aldığı birden fazla kaynaktan veri çekmiş.
Araştırmacılar, dünya genelinde arkadaşlıklara yatırım yapan kişilerin (özellikle orta yaşı geçkin kişiler veya eğitim seviyesi düşük kişiler) fiziksel ve psikolojik sağlıklarının daha iyi olduğunu bulmuşlar. Elde edilen bu faydalar, özellikle daha bireyselci, eşitliksiz veya baskıcı kültürlerde belirgin durumdaymış.
“Ayrıcalıklı konumlardan gelen kişiler, sağlık ve mutluluk seviyelerine katkı yapan birçok kaynağa sahip. Fakat görünüşe göre arkadaşlıklar, bu kaynaklara sahip olmayan kişilerin hayatlarında özellikle önemli bir etmen teşkil edebilir” diyor Chopik.
Caroline Brooks/Michigan Eyalet Üniversitesi. Ç: O.