Bilim insanlarının, doğal diz kıkırdağının yerine geçecek yapay bir şey bulmakta zorlanmaları şaşırtıcı değil. Çünkü kıkırdak; işlek bacak eklemlerimizi zarardan korumak üzere hem yumuşak bir minderin, hem de sert bir engelin özelliklerini birleştiren, harika, biyolojik bir madde.
Fakat uzun zamandır beklenen buluş nihayet gerçekleşmiş gibi görünüyor. Araştırmacılar, vücutlarımızda bulunan kıkırdağa denk olan bir malzemeyi nihayet geliştirmiş olabileceklerini düşünüyor. Üstelik bu malzeme, yaralanmalardan sonra veya ileri yaşlarda gerçek kıkırdağın yerine de kullanılabilir.
Duke Üniversitesi’nde çalışan kimyacı Ben Wiley, “Kıkırdağın mekanik özelliklerine sahip olan ilk hidrojeli yapmak üzere yola koyulmuştuk” diyor.
ABD’de her yıl 790.000’den fazla diz ameliyatı yapıldığından, böyle bir şey çok sayıda insana fayda sağlayabilir. Epey müdahaleli bir ameliyat gerektiren bu protezler, yeniden değiştirilmeleri gerekene kadar sadece birkaç on yıl dayanıyorlar.
Bütün diz eklemini kesip biçmek zorunda olmadan, sadece aşınmış ya da hasar görmüş kıkırdağı değiştirebildiğinizi hayal edin.
Diğer hidrojenlerde olduğu gibi, bu yeni malzemedeki temel bileşenler de su emen polimerlerden oluşuyor: Üründe; spagetti benzeri ipliklerden yapılan bir polimer, bu kadar esnek olmayan ve daha çok sepete benzeyen bir başka polimer ile birbirine geçirilmiş. Selüloz liflerden yapılan üçüncü bir polimer ise, her şeyi bir arada tutan ağ görevi görüyor.
David Nield/ScienceAlert. Ç: O.