ASMR Sevenler Etraflarına Karşı Daha Hassas

0
Fotoğraf: Karolina Grabowska/Pexels
Essex Üniversitesinde yapılan yeni araştırmada ortaya çıkanlara göre ASMR videolarının hayranları, çevrelerine ve hislerine karşı daha hassas olabiliyor.
 
Otonom Duyusal Meridyen Tepki anlamına gelen #ASMR, interneti kasıp kavuruyor. Fısıltılı seslerin, narin el hareketlerinin ya da hassas dokunuşların yer aldığı bu videoları milyonlar izliyor.
 
Fakat ilginçtir ki, vücuda yayılan bu rahatlatıcı hissi sadece bazı kişiler yaşıyor.
 
Essex Üniversitesi Psikoloji Bölümünde çalışan Dr. Giulia Poerio, bu duyguyu hissedebilen kişilerin etraflarına karşı hiper derecede hassas olduklarını keşfetmiş.
The Journal of Research in Personality bülteninde yayımlanan araştırma, gürültü ve hareketlerden daha kolay rahatsız olan insanların kolay şekilde de aşırı uyarıldığını gösteriyor.
 
Ayrıca bu kişiler, bedensel duyularının da daha çok farkında (ör. duyguları yaşarken meydana gelen fiziksel değişimleri hissetmek gibi).
 
“Bu durum iki ucu keskin bir kılıç gibi” diyor Dr. Poerio. “Çok hassas olan insanlar, ASMR gibi keyif verebilen olguları yoğun şekilde yaşayabilirler. Ancak bu yüksek hassasiyetin olumsuz tarafları da var. Örneğin normalde diğer insanların görmezden geleceği bir kalem tıkırtısı veya sakız çiğneyen birinin gürültüsü, bu kişilerde olumsuz bir tepki meydana getirebilir.”
 
Çalışmaya 500’den fazla kişi katılırken, ASMR tecrübeleri yönünden değerlendirilen katılımcıların duyusal hassasiyetleri de ölçülmüş.
 
Elde ettiği bulgulara yenilerini eklemeyi planlayan Dr. Poerio, bu sayede yoğun derecede pozitif duyguların neden ve nasıl yaşandığını açıklamayı umuyor. Söz konusu bilgiler, yeni tedavi yöntemlerinin bulunmasına yol açabilir.
 
“Olumlu duygular hakkında olumsuz olanlara göre çok daha az şey biliyoruz; özellikle de ASMR gibi karmaşık duygusal tecrübeleri göz önüne aldığımızda” diye ekliyor Poerio. “Yeterince araştırma yapılmamış bu duyguları anlamaya çalışmak benim ilgi alanım. Belki de bu sayede söz konusu duyguları zenginleştirmenin yollarını buluruz.”

 

 

 

 

Kaynak: Essex Üniversitesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz