Avustralya’daki ‘Gökkuşağı’ Arıları

0
Bu dişi arı, Fijili bir arı türü (Homalictus hadrander). James Dorey, Flinders Üniversitesi

Korkutucu ‘katil eşek arılarını’ duymaktan bıktınız mı? O halde, şimdilerde ana vatanları Avustralya’da vızıldayan bu güzel gökkuşağı arılarıyla gözleriniz bayram etsin.

Ülkedeki en önemli polenleyicilerden biri olan bu renkli arılar (Homalictus cinsi), Avustralya’nın pek çok bölgesine ve Güney-Batı Pasifik’e yayılmış. Avustralya Yerli Arı Araştırma Merkezi isimli özel bir kuruluşa ait olan Aussie Bee sitesine göre bu Homalictus arıları, yer yer su mavisi, altın yeşil ve turuncu renklerle parlıyor. Sitede yazanlara göre bu küçük karakterler, karınlarının altında bulunan ve tüye benzeyen ince kıllarda ve arka ayaklarında polen taşıyor.

Daha önce yapılan araştırmalar, bu arıların Avustralya’dan geldiğini öne sürmüş olsa da; araştırmacılar henüz evrimsel tarihlerini irdelememiş. Şimdiyse bu tarih, yeni bir çalışmayla gün yüzüne çıkarılıyor ve bu vızıldayan güzelliklerin, Avustralya’nın tropik bölgelerinden çıktığı ve daha sonra ülkenin astropikal, ılıman ve kurak bölgelerine dağılarak, sonrasında Pasifik’e kadar yayıldıkları aktarılıyor.

Bu da, daha nadir görülen bir polenleyici arı türü olan Homalictus tatei. James Dorey, Flinders Üniversitesi
Exoneurella tridentate türünün (burada türe ait bir erkek görülüyor), Antartika’dan çıktığı düşünülüyor.

Çalışmanın eş yazarı ve Avustralya’daki Adelaide Flinders Üniversitesi’nde doktora adayı olan James Dorey, “Homalictus arıları, Avustralya çapında ve güney Çin kadar kuzeyde, genel polenleyicilerin önde gelenlerinden biri” diyor. Yazarların çalışmada belirttiğine göre bu arıların nereden çıktığını ve şimdilerde “temel bir polenleme rolü” üstlendikleri Güneydoğu Asya, Endonezya, Avustralya ve Pasifik Okyanusu’nun takımadaları boyunca nasıl yaygın biçimde dağıldıklarını anlamak; bölgedeki bitki ve arıların birlikte erimini anlamak açısından önem taşıyor.

Yasemin Şaplakoğlu/Live Science. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz