Avusturya’daki İnsanlar 2.700 Yıl Önce Bira ve Mavi Peynir Tüketmiş

0
Fotoğraf: Towfiqu barbhuiya/Unsplash

İnsan dışkıları, genelde çok uzun süre dayanmaz; hele binlerce yıl kesinlikle dayanmaz. Fakat bu genel kuralın istisnaları, dünyanın birkaç yerinde bulunabiliyor. Bu yerler arasında, Avusturya’da bulunan ve UNESCO Dünya Mirası olan Hallstatt-Dachstein/Salzkammergut bölgesindeki tarih öncesi tuz madenleri de var. Şimdiyse bu madenlerde bulunan antik dışkı örnekleri (veya taşıl dışkılar) üzerinde çalışan araştırmacılar, bazı şaşırtıcı bulgular ortaya çıkarmışlar: Mavi peynir ve bira yapımında kullanılan iki mantar türü bulmuşlar. Bulgular iki gün önce Current Biology bülteninde yayımlandı.

İtalya’da bulunan Eurac Araştırma Enstitüsü Mumya Çalışmaları bölümünde çalışan Frank Maixner, “Genom çapında yapılan analizler, her iki mantarın da gıda mayalanmasıyla alakalı olduğunu gösteriyor ve Demir Çağı Avrupası’nda mavi peynir ile bira tüketimine yönelik ilk moleküler kanıtları sunuyor” diyor.

“Bu sonuçlar, Hallstatt’taki tarih öncesi tuz madencilerinin yaşamına önemli bir ışık tutuyor ve genel olarak antik mutfak uygulamalarının tamamen yeni bir seviyede anlaşılmasını sağlıyor” diye ekliyor Viyana Doğa Tarihi Müzesinde çalışan Kerstin Kowarik. “Tarih öncesi mutfak uygulamalarının karmaşık olmasının yanısıra, karmaşık şekilde işlenmiş yiyecekler ve mayalama yönteminin de yiyecek tarihimizde baskın bir rol oynamış olması giderek açıklık kazanıyor.”

 

 

 

 

Kaynak: Cell Basın. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz