Harvard & Smithsonian Astrofizik Merkezi’nin önderliğinde toplanan uluslararası bir araştırma takımı, Ay’ın çıkarılabilir kaynaklarına duyulan ilginin artışıyla ilgili bir sorun belirlemişler: Ay’da yeterince kaynak yokmuş. “Kimin nereden ne alacağını” belirleyen uluslararası plan veya anlaşmalar olmadığından; bilim insanları gelecekteki Ay madenciliği projelerinde gerilimler ile fazla kalabalığın olacağını ve kaynakların hızla tükenebileceğini düşünüyor. Makale Pazartesi günü Philosophical Transactions of the Royal Society A bülteninde yayımlandı.
Makalenin baş yazarı ve Harvard & Smithsonian Astrofizik Merkezi’nde gökbilimci olan Martin Elvis şöyle söylüyor: “Birçok insan, uzayı ülkeler arasındaki bir barış ve uyum yeri olarak düşünüyor. Ancak kaynakları kimin kullanacağını düzenleyen hiçbir kanun yok ve önümüzdeki beş yıl içerisinde Ay’a inmeyi hedefleyen önemli miktarda uzay ajansı ile diğer özel sektör kuruluşları bulunuyor. Ay’ın bulabildiğimiz bütün haritalarına baktık ve kaynak içeren fazla bölge olmadığını bulduk; olanlar ise çok ufaktı. Bu durum, belirli kaynaklar üzerinde çok sayıda çatışma sebebi yaratıyor.”
Su ve demir gibi kaynaklar önem taşıyor çünkü bunlar, gelecekte Ay’da yürütülecek ve Ay’dan fırlatılacak araştırmaları mümkün kılacaklar. “Görevi desteklemek üzere Dünya’dan kaynak getirmek istemezsiniz; bunları Ay’dan elde etmek çok daha yeğdir. Eğer Ay’da bir şey inşa edecekseniz, demir önemlidir. Demiri Ay’a taşımak çok pahalı olur” diyor Elvis. “Hayatta kalmak, bitki yetiştirmek için suya ihtiyacınız var. Salatanızı Dünya’dan getirmezsiniz. Ayrıca suyu bölerek, nefes almak için oksijen ve yakıt için de hidrojen elde edersiniz.”
Harvard & Smithsonian Astrofizik Merkezi. Ç: O.