Bağışıklık Tepkisini Harekete Geçiren Oxford Aşısı, İlk Sonuçlarda Ümit Vadediyor

0

Önde gelen koronavirüs aşılarından biri, bugün yayınlanan sonuçlara göre deneklerde virüse karşı bağışıklık hücrelerinin birikimini tetikliyor ve herhangi şiddetli bir tepkiye sebep olmuyor.

ChAdOx1 nCoV-19 şeklinde adlandırılan ve İngiltere’deki Oxford Üniversitesi’nce geliştirilen aşı, şempanzelere bulaşan ve adenovirüs olarak adlandırılan bir nezle virüsünün zayıflamış halinden meydana geliyor. Araştırma takımı virüsün genetiğini değiştirerek, insanlarda çoğalıp gelişmesini önlemiş. Yeni çalışmaya göre virüse ayrıca, koronavirüsün insan hücrelerine bulaşırken kullandığı “diken” proteinleri kodlayan genler eklenmiş. Aşının, insan bağışıklık hücrelerine bu diken proteini tanımayı öğretmesi ve kişi koronavirüse maruz kaldığında, bağışıklık sisteminin virüsü ortadan kaldırması amaçlanıyor.

Aşıyı insanlar üzerinde Nisan ayında test etmeye başlayan Oxford’daki araştırma takımı, 1. aşamadan ve halen devam eden 2. aşamadan elde edilen ilk sonuçları bugün The Lancet bülteninde yayınladı. Araştırmacılar bu ilk aşamalarda, İngiltere’deki beş hastanede yaşları 18 ila 55 arasında değişen ve COVID-19 geçmişi bulunmayan 1.077 katılımcı üzerinde aşının güvenliğini ve bağışıklıkta meydana getirdiği tepkiyi test etmişler.

Yasemin Şaplakoğlu/Live Science. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz