Bakteriler Yılan ve Örümcek Zehrinde Yaşayabiliyor

0
Kara boyunlu kobra. Fotoğraf: Northumbria Üniversitesi

Northumbria Üniversitesi öncülüğünde yürütülen ve yeni yayımlanan bir çalışma, yılan ve örümcek zehrinde yaygın inanışın aksine mikrop bulunduğunu gösteriyor. Bu mikropların arasında, ısırılan insanlarda enfeksiyona sebep olabilen bakteriler de yer alıyor.

Bilim insanları, tamamen antimikrobiyal bileşenlerle (bakterileri öldürebilen maddeler) dolu olması yüzünden hayvan zehrinin tamamen steril bir ortam olduğunu düşünüyormuş.

Fakat Northumbria Üniversitesinde hücresel ve moleküler bilimler yardımcı profesörü Sterghios Moschos ve zehir biyoloğu Steve Trim’in öncülüğünde gerçekleştirilen araştırmanın yeni bulguları, durumun böyle olmadığını gösteriyor.

İki gün önce Microbiology Spectrum bülteninde yayımlanan araştırma, mikroorganizmaların ne kadar uyum sağlayabilen canlılar olduğunu gösteriyor. Çalışma, sadece birkaç yılan ve örümcek türünün zehir bezlerinde hayatta kalabilmesinin yanısıra, zehre direnç sağlamak üzere mutasyon geçirebildiğini de gösteren güçlü genetik bulgular ve kültür bulguları sunuyor.

Çalışmanın sonuçları, bu sebeple zehirli hayvanların ısırdığı kişilerin sadece ısırık yoluyla geçen zehirler için değil, enfeksiyonlar için de tedavi edilmesi gerektiğini akla getiriyor.

Dr. Moschos ve meslektaşları, araştırmalarda yer alan bir boşluğu ele almak üzere beş yılan ve iki örümcek türünün zehrini incelemiş. “Test ettiğimiz bütün zehirli yılan ve örümceklerin zehrinde bakteri DNA’sı bulduk” diye açıklıyor Dr. Moschos.

“Yaygın tanı araçlarında bu bakteriler doğru şekilde belirlenemiyor; bunlar size bulaştıysa, doktorlar size yanlış antibiyotikler veriyor ve durum daha da kötüleşebiliyor.

“Bunların DNA’sını dizilediğimizde, bakterileri net bir şekilde belirledik ve zehre direnmek üzere mutasyon geçirdiklerini keşfettik. Bu olağan dışı bir durum çünkü zehir bir antibiyotik kokteyline benziyor. O kadar antibiyotikle dolu ki, bakterilerin hiç şansı olmadığını düşünürsünüz. Fakat aynı mekanizmaları kullanarak uyum sağlıyorlar” diye ekliyor Dr. Moschos.

“Kara boyunlu kobranın zehrinde bulduğumuz bakteri türlerinden biri olan Enterococcus faecalis‘in zehre direncini de test ettik ve bunu klasik bir hastane izolatıyla karşılaştırdık: Hastane izolatı zehre hiç dayanamadı fakat iki izolatımız, üzerlerine attığımız en yüksek yoğunluklu zehirde mutlu mesut yaşadı.”

 

 

 

 

Kaynak: Northumbria Üniversitesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz