Northwestern Üniversitesi öncülüğünde yürütülen uluslararası bir araştırmayla onayladığı üzere, tıpkı sizin kaldırımda yürürken aşağıya baktığınız gibi balıklar da yüzdükleri sırada aşağı doğru bakıyor.
Çalışma bir zebra balığının beyin simülasyonlarını, doğal ortamı ve uzamsal şekilde değişen yüzme davranışını tek bir hesaplama modelinde birleştiren ilk araştırma niteliğinde. Bu modeli analiz eden araştırmacılar, ileri doğru yüzerken aşağı bakma davranışının balıkların (ör. bir akıntıya karşı yüzerken) dengesini korumasına yardımcı olmak için evrimleşen bir adaptasyon davranışı olduğuna karar vermiş. Balıkların altında yer alan durağan nehir yatağı ise balıklara yüzme yönleri ve hızları hakkında daha güvenilir bilgi veriyor.
Northwestern’da çalışan ve araştırmaya öncülük eden Emma Alexander, “Hareket etmeyen bir vagonda oturmaya benziyor” diyor. “Yanınızdaki tren istasyondan çekilmeye başlarsa, sizin de hareket ettiğinizi sanmanıza yol açabilir. Diğer trenden gelen bu görsel ipucu o kadar güçlüdür ki, hareketsiz oturduğunuzu söyleyen diğer tüm duyularınıza baskın gelir. Balıklar da incelediğimiz şey de tamamen aynı olgu. Tepelerinde onları yanlış yönlendiren hareketle ilgili pek çok ipucu var fakat en bol ve güvenilir sinyaller nehrin dibinden gelenler.”
Çalışma dün Current Biology bülteninde yayımlandı.
Yazar: Amanda Morris/Northwestern Üniversitesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.