Yeni yapılan bir araştırmada ileri sürülenlere göre, bazı insanların bağışıklık sistemleri, koronavirüse karşı savaşta daha avantajlı olabilir.
Geçen ay Cell bülteninde yayınlanan bir çalışma; daha önce hiç koronavirüse maruz kalmamış insanlarda, virüsü tanıyan ve ona tepki veren yardımcı T hücrelerinin bulunduğunu gösteriyor.
Araştırmacılara göre bu şaşırtıcı bulgunun en muhtemel açıklaması, çapraz tepkisellik şeklinde adlandırılan bir olgu. Bu durumda başka bir virüse karşı oluşturulan yardımcı T hücreleri, benzer olan fakat daha önce bilinmeyen bir patojene cevap veriyor.
Bu T hücreleri, insanların daha önce farklı bir koronavirüse maruz kalmasından geliyor olabilir; muhtemelen, nezleye sebep olan dört koronavirüsten birine…
Çalışmanın yazarlarından biri olan Alessandro Sette şöyle söylüyor: “Bir parça daha avantajlı başlıyorsunuz. Çoğalmak isteyen virüs ile onu yok etmek isteyen bağışıklık sistemi arasındaki silahlanma yarışında bir üstünlük kazanıyorsunuz.”
Sette, yardımcı T hücrelerinin “daha hızlı, daha güçlü bir bağışıklık cevabının oluşmasına yardım edebildiklerini” ekliyor.
Aylin Woodward/Business Insider. Ç: O.Z.