‘Büyümüş de Küçülmüş’ Bebek Dinozorlar

0
İskeletlerinden yeniden oluşturulan, insan ve yetişkin bir Platezor ile karşılaştırılan "Fabian" (ön planda). Korunmuş kemikler beyaz renkte gösteriliyor. Darius Nau

Uzun boyun, ufak kafa ve birkaç tonluk canlı ağırlık: Bu tanım ile birlikte, yaklaşık 220 milyon yıl önce Orta Avrupa’da Platezorların izini bulabilirdiniz. Şimdiyse Bonn Üniversitesi’nde çalışan taşılbilimciler, genç bir Platezorun neredeyse eksiksiz bir iskeletini ilk defa belirlemiş ve bu dinozorların, çok küçük bir yaşta bile ebeveynlerine çok benzediklerini bulmuşlar. Platezorların çoğunlukla küçük yaşta tam gelişmiş şekil özellikleri sergilemesi, bu genç hayvanların nasıl yaşayıp gezindiğine yönelik önemli bilgiler verebilir. “Fabian” lakabı takılan ve 2015 yılında İsviçre’deki Frick fosil bölgesinde keşfedilen bu genç Platezor, yerel bir dinozor müzesinde sergileniyor.

Günümüzde araştırmacılar dinozorların görünümünü daha yakından incelemek için, kemik yatakları adıyla bilinen yerlerdeki büyük miktarda iskelete bel bağlıyorlar. Bu bölgeler, büyük miktarda hayvanın yaşam süreleri boyunca çamura battığı yerler olarak biliniyor. Fakat genç hayvanlar, şimdiye kadar bu tür yerlerde pek bulunmamış. Araştırmacılar sadece birkaç yıl önce genç platezorlara ait fosiller belirlemiş fakat bu fosiller, neredeyse yetişkinlerinki kadar büyükmüş. Çalışmanın lideri, Bonn Üniversitesi’nde çalışan Prof. Martin Sander’a göre bu konudaki muhtemel açıklamalardan biri de; ufak bireylerin muhtemelen diğerleri kadar kolay şekilde çamura batmamış olması ve bu sebeple kemik yataklarında yeteri kadar görülmemeleri olabilir.

Çalışma, Acta Palaeontologica Polonica bülteninde yayımlandı.

Bonn Üniversitesi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz