Anne karnındaki bebeklerin yüz ifadelerini inceleyen bilim insanları, bebeklerin anne karnındayken çeşitli koku ve tatlara farklı tepkiler verdiğini gösteren ilk doğrudan bulgulara ulaşmışlar.
Durham Üniversitesi Fetüs ve Yenidoğan Araştırma Laboratuvarının öncülüğünde yürütülen bir çalışmada, 100 hamile kadında 4D ultrason taraması yapılmış ve doğmamış bebeklerin annelerinin yediği yiyeceklere maruz kaldıktan sonra nasıl tepki verdikleri incelenmiş.
Araştırmacılar, anneleri sindirim gerçekleştirdikten kısa bir süre sonra fetüslerin havuç veya kıvırcık lahana tatlarına nasıl tepki verdiğini incelemişler.
Havuca maruz kalan fetüsler daha “gülümser gibi” görünürken, kıvırcık lahanaya maruz kalan fetüsler yüzlerini daha fazla ekşitmiş.
Bilim insanlarının bulguları, insanlarda tat ve koku reseptörlerinin gelişimini daha iyi anlamamızı sağlayabilir.
Araştırmacılar ayrıca hamile kadınların yediği besinlerin, bebeklerin doğumdan sonraki tat tercihlerini etkileyebildiğini ve sağlıklı yeme alışkanlıklarının oluşması bakımından muhtemel sonuçlar doğurabileceğini düşünüyor.
Durham Üniversitesi Psikoloji Bölümü Fetüs ve Yenidoğan Araştırma Laboratuvarı’nda doktora sonrası araştırma görevlisi olan Beyza Üstün’ün baş araştırmacılığını yaptığı çalışma, Psychological Science bülteninde yayımlandı.
Durham Üniversitesi Psikoloji Bölümü Fetüs ve Yenidoğan Araştırma Laboratuvarı’nda doktora sonrası araştırma görevlisi olarak çalışan baş araştırmacı Beyza Üstün, “Yaptığımız taramalar esnasında henüz doğmamış bebeklerin kıvırcık lahana ve havucun tadına karşı verdikleri tepkiyi görmek ve bunu ebeveynleriyle paylaşmak inanılmazdı” diyor.
Üstün şöyle devam ediyor: “Yapılan bir dizi çalışmada bebeklerin rahimde tat ve koku alabildikleri öne sürülmüştü fakat bu çalışmalar doğum sonrasındaki sonuçlara dayalıydı. Ancak bizim çalışmamız, bu tepkileri ilk defa doğum öncesinde gösteriyor. Sonuç olarak doğumdan önce bazı tatlara tekrarlı şekilde maruz kalmanın, doğum sonrasındaki besin tercihlerinin belirlenmesine yardımcı olabileceğini düşünüyoruz ki bu da, sağlıklı beslenmeyle ilişkili mesajları ve sütten kesilme döneminde yemek beğenmemekten kaçınma potansiyelini düşündüğümüzde önemli bir durum.”
Kontrol amacıyla annelerine tablet verilmeyen ve anneleri her iki tada da maruz bırakılmayan başka bir fetüs grubu, ufak bile olsa havuç veya kıvırcık lahana tadına maruz kalmanın tepkime meydana getirmeye yettiğini göstermiş.
Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezinde çalışan makale eş yazarı Benoist Schaal, “Fetüslerin yüz ifadelerine bakarak, annenin yediği şeylerden fetüs ortamına bir dizi kimyasal uyaran geçtiğini varsayabiliriz” diyor. Bu durum, tat ve koku reseptörlerimizin gelişimi ve bununla ilişkili algılayış ve hafızayı anlamak yönünden önemli sonuçlar doğurabilir.”
Araştırma takımı, aynı bebeklerle doğum sonrası için bir takip çalışmasına başlamış. Bu yüzden, kıvırcık lahananın rahimden sonra yüz ekşitmeye sebep olup olmadığını ve doğum öncesi günlerde yenilen atıştırmalıkların bebeklerin farklı besinlere yönelik tercihlerini etkileyip etkilemediğini görmek için takipte kalın.
Kaynak: Aston Üniversitesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.