Beslenme ve Biyolojik Saatte Meydana Gelen Değişimler, Sağlıklı Yağları Etkiliyor

0
Erişkin yağ hücreleri. Fotoğraf: Paula Verona Ragusa Silva

Texas Üniversitesi Houston Sağlık Bilimleri Merkezi’nde (UTHealth) çalışan araştırmacıların dün Nature bülteninde yayımlanan çalışmasına göre yeme alışkanlıklarınızı veya biyolojik saatinizi değiştirmek, sağlıklı yağ dokusunu ömür boyu etkileyebilir.

Sağlıklı yağ dokusu enerji sağlıyor, hücre büyümesini destekliyor, organları koruyor ve vücudu sıcak tutuyor. Araştırmacıların keşfettiğine göre ritmik şekilde tüketilen (ör. faal döngümüz sırasında) iyi kaliteli bir beslenme, sağlıklı yağın sürdürülmesinde önem taşıyor.

Adipoz öncül hücreleri olgunlaşarak, enerjiyi yağ şeklinde depolayan adipoz dokumuzu meydana getiren sağlıklı yağ hücreleri adipozlara dönüşüyorlar. Araştırmacılar adipozit öncüllerinin, normal enerji alım kalıplarında 24 saatlik döngü boyunca gündelik olarak ritmik şekilde çoğaldıklarını keşfetmişler.

Fakat bilim insanları yüksek yağ içeren bir beslenme düzeni başlattıklarında veya zamansal besin tüketim kalıplarını değiştirerek farelerin hem uyku döneminde, hem de uyanık dönemde eşit değişiklikte besin tüketmesini sağladıklarında, bu 24 saatlik ön adipoz çoğalma kalıbının ortadan kalktığını keşfetmişler.

UTHealth’de çalışan yardımcı profesör ve baş yazar Kristin Eckel-Mahan, “Farelere yüksek yağ içeren besinler verdiğimizde, ön adipozitlerin çoğalımı arttı ve ritmik kalıp ortadan kalktı” diyor. “Yaptığımız yansıtıma göre, bu hücrelerin çoğalmasında hayatımız boyunca meydana gelen 24 saatlik değişimler, sağlıklı yağın sürdürülmesi bakımından çok önemli.

Biyolojik saati (sirkadiyen ritim) yok saymaz ve yüksek yağ ile beslenmek, sağlıklı yağ hücrelerini zamanla yok ediyor ve araştırmacılar, bu bozulmayı tersine çevirmenin zor olabileceğini ileri sürüyor. Adipozit öncül hücrelerin tükenmesi, doku içerisinde yeni ve sağlıklı adipozitlerin yapılmasını sağlamanın yanısıra nihayetinde yağ deposunda bozulmalara ve aşırı yağın, karaciğer ve kas gibi diğer dokulara taşmasına sebep oluyor. Eckel-Mahan bu bölgelerde yağ taşımanın, Tip 2 diyabete ve insülin direncine yol açabileceğini söylüyor.

Leipzig Üniversitesi Helmholtz Metabolizma, Obezite ve Damar Araştırmaları Enstitüsü’nde çalışan baş yazar Dr. Aleix Ribas-Latre şöyle aktarıyor: “İdeal bir dünyada, herkes normal bir uyuma-uyanma döngüsünü sürdürür ve günün yanlış saatlerinde; yatağa gitmeden önce çok geç veya sabaha karşı yemek yemezdi. Aynı zamanda, yüksek yağ içeren beslenme düzenlerinden de uzak durmak zorundasınız ki biz bunların, ön adipozitlerimizin ritmik çoğalımını ortadan kaldırdığını gösterdik. Sağlıklı yağlarımız söz konusu olduğunda, bu 24 saatlik biyolojik saatimiz önem taşıyor ve onu mümkün olduğu kadar fazla korumamız gerekiyor.”

Jeannette Sanchez/Texas Üniversitesi Houston Sağlık Bilimleri Merkezi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz