Beyin hakkında çok bir şey bilmiyoruz. Bilim insanları beynimizi dürtüyor, kışkırtıyor ve onun parlamasını sağlıyor ardından ise parlayan yerlere özel isimler veriyor. Ancak hala daha en temel sorularla mücadelemiz sürüyor, mesela, neden beyin bu kadar çok enerji harcıyor? ya da nöronlar beyin içinde nasıl iletişim kuruyor?
IBM’den bir grup araştırmacı ise neden beynimizin çok enerji harcadığı sorusuna cevap aramak için deneyler gerçekleştirmeye başladı. Beynin dinlenme halindeki durumu inceleyen ekip, hala daha çok fazla enerji harcadığını gördü. IBM’den nörobilimci James Kozloski beynin hiçbir şey yapmıyorken bile çok enerji harcadığını ve bunun bir gizem olduğunu söylüyor.
Beynin çoğu enerjiyi nereye harcadığını bilmiyoruz. Ancak Kozloski beyinde nöronlardan ve dokulardan oluşan çok sayıda sinyal yolağının olduğunu hatırlatıyor. Bu yolaklar beynin üç ana bölümünü sürekli aktif tutuyor olabilir: Duyusal, davranışlar ve limbik. Kozloski’nin bu fikrini test etmek için beyindeki nöronların nasıl aktif olduğunu gösteren bir simülasyon oluşturuldu. Beyinde neler olduğu fMRI ile de görebiliyoruz ancak bu simülasyon araştırmacılara daha geniş bakış açıları sunabilir.
Evrimsel açıdan bakıldığında beyin her daim yaşadığı anı önceki tecrübeleriyle karşılaştırmak zorunda olduğunu belirtiyor Kozloski. Ancak Huntington hastalığı araştırmaları esansında nöronların birbirleri ile nasıl ilişkiler kurduğunu öğrendik.
Araştırmalar sürüyor, ancak Kzoloski umutlu. Bu araştırmanın beyin hakkındaki bakış açımızı değiştireceğini düşünüyor.