Beynin ‘Hafıza Merkezine’ Tek Görüntülerde Değil, Görüntü Dizileri Tanınırken İhtiyaç Duyuluyor

0
Görüntü: MIT

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) yapılan ve memeli beyninin gördüklerini nasıl hatırladığının incelendiği yeni bir çalışmada; tekli görüntüler görsel kortekste depolansa da, bir görüntü dizisini tanıma kabiliyetinin hipokampüsün rehberliğine son derece bağımlı olduğu gösteriliyor. Görsel kortekse göre daha derinde bulunan bu bölge, bellek ile kuvvetli bağlantılar sergiliyor. Fakat hipokampüsün bunu tam olarak nasıl yaptığı şimdiye kadar öğrenilememiş.

Current Biology bülteninde yayımlanan ve temel görüntü depolamasında hipokampüse, bu görüntülerin taşıyabileceği krolonojik ilişkiyi belirlemekte olduğu kadar ihtiyaç duyulmadığını öne süren yeni araştırma, beynin önemli bölgelerde uzun vadeli görsel hafızayı nasıl koordine ettiğini anlamaya bir adım daha yaklaşmamızı sağlayabilir.

MIT Beyin ve Bilişsel Bilimler Bölümü ile Picower Öğrenme ve Hafıza Enstitüsü’nde sinirbilim profesörü olan eş yazar Mark Bear, “Bulgular, esasında hipokampüsün kortekste depolanan belleğe nasıl katkıda bulunduğunu çok somut şekilde anlama fırsatı sunuyor” diyor.

Önceden Bear’ın laboratuvarında doktora sonrası araştırma görevlisi olan baş yazar Peter Finnie, hipokampüsün aslında görüntülerin (ardışık bir ilişki barındırmaları halinde) kortekste depolanma şeklini etkilemek için faaliyete geçtiğini söylüyor.

“Bulguların heyecan verici olan yanı, görsel korteksin hem çok basit görsel uyaranların hem de bunların zamansal dizilerinin kodlanmasıyla ilişkili görünmesi. Fakat hipokampüs, bu dizisinin depolanma şekliyle seçici bir ilişki sergiliyor” diyor Finnie.

MIT Picower Enstitüsü. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz