Biçimsiz meyve ve sebzeleri neden yemeliyiz?

Faydası içinde, ondan.

Dünya’da her yıl büyük miktarda yiyecek çöpe gidiyor. Dile kolay, yılda 1,4 milyar ton.

Birleşmiş Milletler’e göre, üretilen sebze ve meyvelerin %20 ila 40’ı çiftçiler tarafından, dış görünümü piyasada satılmayacak kadar kötü olduğu için çöpe atılıyor. Bunlar tadı ve besin değeri kusursuz, sadece dış görünümü biraz tuhaf olan ürünler.

Avrupa Birliği’nde bu israfın önünü almak için bir kampanya başlatıldı. Belki de Çirkin Hayvanları Koruma Derneği’nin faaliyetlerini örnek alan Fransız Intermarché bu yıl, çirkin görünümlü sebzeleri savunmak için bir reklam kampanyasına başladı. Firma, çiftçilerle ve marketlerle işbirliği yaparak, şekilsiz sebze ve meyveleri %30 indirimle satmaya hazırlanıyor. NPR’a göre, çirkin sebze meyve hareketi ABD ve Kanada’ya da yayılıyor.

Pek göz okşamasalar da, kusurlu sebze ve meyveleri yemekte hiçbir sakınca yok. Bu ürünler tuhaf biçimlerini toprak koşullarına, sıcaklığa, tam gerçekleşmemiş tozlaşmaya ve genetik çeşitliliğe borçlu. Doğa ana her seferinde “mükemmel” armut yapmıyor.

O yüzden, bu eğri büğrü gıdalara şans tanımak lazım.

Resim: Bir limon.

Bunları da okumak isteyebilirsiniz...

Bir cevap yazın

Abonelikle İlgili Konular İçin abone@doganburda.com

Eksik Sayılar İçin okurhizmetleri@doganburda.com

Müşteri Hizmetleri (212) 478 0 300

Danışma Hattı (212) 410 32 00

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir