Birbirinin Aynısı Olan İki Fotoğrafın Oluşturduğu Görsel Yanılsama, İnterneti Karıştırdı

0

Taşlı bir yola ait olan bu iki fotoğrafın meydana getirdiği görsel yanılsama, Reddit ve Imgur sitelerindeki kullanıcıların afallamasına neden oluyor.

Bu iki görüntü, aynı yolun farklı açılarda veya yüksekliklerde çekilmiş fotoğrafları gibi dursa da aslında tamamen aynı görüntüden oluşuyorlar.

Fotoğrafların hiçbiri ters çevrilmedi veya herhangi bir şekilde düzenlenmedi.

Yan yana duran iki fotoğraf, aynı fotoğraftan oluşuyor. Farklı açılardan çekilmediler. İki taraf da pikseline kadar aynı.

Reddit kullanıcısı Saberfox, “Bunun aynı görüntü olduğunu söyleyebilirim ancak, bir şey beynimin buna inanmak istememesine yol açıyor” diyor.

Reddit kullanıcısı Shroffinator, bu görüntüleri etiketleyip daha sonra birbirinin üzerine bindirerek, görüntülerin aslında özdeş olduğunu gösteren yardımcı bir kanıt sundu.

Bu görüntüler birbirinin üstüne konulduğu zaman, tek ve aynı oldukları açıkça anlaşılıyor.

Çoğu görsel yanılmasa gibi, bu etkinin sırrı da beyinlerimizin çalışma şeklinde yatıyor.

Reddit kullanıcısı Al-Cal, bu yanılsamanın neden bu kadar kafa karıştırıcı olduğuna dair şöyle bir teori ortaya atıyor:

“Bunun sebebi, iki sokağın da görüntülerin ortasında bir araya gelmesi. Beyniniz bunu, içinde yol ayrımı bulunan tek bir görüntü gibi algılamaya çalışıyor ve bu yüzden soldaki fotoğrafta bulunan sokağın, sağdaki fotoğrafta bulunan sokağa göre farklı bir açıda olması gerekiyor.”

Daily Mail gazetesi bunu, ilk olarak nöropsikoloji profesörü Richard Gregory tarafından gözlemlenen, “kafe duvarı” isimli ünlü görsel yanılmasaya benzetiyor.

(Fibonacci/Wikimedia Commons)

Bu görsel yanılsamada, görüntüde bulunan yatay çizgiler mükemmel şekilde düz ve birbirine paralel duruyorlar ancak eğimliymiş gibi görünüyorlar.

“Beyindeki sinirlerin karşılıklı etkileşim şekli sebebiyle, çizgiler çapraz olarak algılanıyor” diye açıklıyor gazete.

“Farklı türden sinirler, koyu ve açık renklerin algılanmasına karşı etki gösteriyor. Koyu ve açık renkli fayansların yerleşim şekli yüzünden, sıva çizgilerinin farklı bölümleri retinada kararıyor veya aydınlanıyor.”

Sokağın eş görüntüsü, kafe duvarı yanılsamasında bulunan siyah ve beyaz fayans desenleri kadar basit olmasa da, beynimiz bu çapraz çizgilere de benzer şekilde aldanıyor olabilir.

Reddit kullanıcısı Itearth şöyle söylüyor: “Soldaki görüntüde, karşılaştırma yapmak için dikey bir siyah kenar var, oysa beyniniz sağdaki görüntünün açısını soldaki görüntüyle karşılaştırıyor.

“Bu yüzden açılıymış gibi görünüyor.”

 

 

 

 

Business Insider

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz