İncil’de bahsedilen Sodom’un yıkılışı, patlayan bir antik gök taşıyla açıklanabilir mi?
East Carolina Üinversitesinde çalışan yerbilim profesörü Sid Mitra’nın da yer aldığı bir araştırma takımı, Lut Gölü’nün kuzeydoğusundaki Ürdün Vadisi’nde bulunan ve Orta Tunç Çağı’ndan kalan Tall el-Hammam şehrinin kozmik bir hava patlamasıyla yok olduğuna yönelik kanıtlar sunuyor.
Bölgedeki arkeolojik kazıların 2005 yılında başladığını söyleyen Mitra, araştırmacıların özellikle karbon ve külden oluşan bir afet katmanıyla ilgilendiğini belirtiyor. 1,5 metre kalınlığındaki bu katman, şehir çapında görülüyor. Milattan önce 1650 civarına (yaklaşık 3.600 yıl öncesine) kadar uzanan katmanda şoklanmış kuvars, erimiş çanak çömlek ve kerpiçler, elmas benzeri karbon, kül, erimiş alçı kalıntıları ve aralarında platin, iridyum, nikel, altın, gümüş, zirkon, kromik ile kuvarsın da yer aldığı erimiş mineraller bulunuyor.
“Yüksek sıcaklıkta yanma meydana geldiğini gösteren tüm bu kanıtlar, bölgenin tamamında bulundu” diyor Mitra. “Üstelik o zamanlarda, Orta Tunç Çağı’nda insanların bu tür sıcaklıklarda alev oluşturabileceği teknolojiler yoktu.”
Bölgede, büyük bir bölümü yok olan kalın duvarlı dev bir saray kompleksi ve anıtsal bir geçit bulunuyor.
Araştırmacıların geliştirdiği hipoteze göre bir gök taşı buraya çarpmış veya havada patlamış (bolit). Bilim insanları bu patlamayı, 1908’de Rusya’nın Tunguska bölgesinde meydana gelen bir patlamayla karşılaştırmışlar. Söz konusu olayda 50 metre genişliğindeki bir bolit patlayarak, Hiroşima’ya atılan atom bombasından 1.000 kat daha yüksek bir enerji açığa çıkarmış.
Sibirya’da Milyonlarca Ağacı Yerle Bir Eden Gök Taşı, Dünya’yı Yalnızca ‘Sıyırmış’
Çeşitli bilim dallarında çalışan araştırmacılar, bölgede bulunan kanıtları analiz etmeye çağrılmış. Bu kişiler arasında, laboratuvarı is analizine odaklanan Mitra da yer alıyor.
“Biz de bölgedeki bu isi analiz ettik ve organik karbonun büyük bir kısmının is olduğunu gördük” diyor Mitra. “Çok yüksek sıcaklıklar olmadan böyle bir şey oluşamaz. Söz konusu bulgular bizi, çok yüksek sıcaklıkta bir yangının meydana gelmiş olabileceğini desteklemeye itti. Sonrasında da bunun bir gök taşı gibi harici bir enerji kaynağı olduğunu destekledik.”
Bulgular üç hafta önce Scientific Reports bülteninde yayımlandı.
Yazar: Jules Norwood/East Carolina Üniversitesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.