Şişe, gizemli maddelerden yapılmış.
İngiltere’deki bir bilim insanı, üç hafta içinde ayrışabilen ve plastik içermeyen tek kullanımlık bir su şişesi icat ettiğini iddia ediyor.
James Longcroft tarafından geliştirilen Choose Water şişesi, plastik şişelerin yerini almayı ve dünyadaki okyanusları plastik atıklardan kurtarmaya yardımcı olmayı amaçlıyor.
Şişenin dış kaplaması, çeşitli şirketlerin bağışladığı geri dönüştürülmüş kağıtlardan yapılırken, su geçirmez olan iç kaplama ise Longcorft’ın kendi geliştirdiği bir malzeme bileşiminden yapılmış.
Şirketin açıklamasına göre, şişeyi meydana getiren tüm bileşenler, suda veya atık sahasında bırakıldığı zaman üç hafta içinde tamamen ayrışabiliyor ve deniz canlıları tarafından yenilebiliyorlar.
Şişedeki çelik kapak da yaklaşık bir yıl içinde paslanıp tamamen çürüyebiliyor.
Plastiğin ayrışması genelde yüzlerce yıl sürüyor.
İskoçya’da yaşayan Longcroft henüz patent bekliyor ve Pazartesi günü, şişe için kitlesel sermaye toplamaya başladı. Hedefi 34.000 ABD doları olarak belirledi ve şimdiye kadar yaklaşık 11.000 dolar topladı.
Yılın sonunda, şişeleri raflarda görmeyi umuyor. The Times gazetesine göre şişeler yaklaşık 1.2 dolara satılacak ve bu sayede plastiğe karşı uygun bir alternatif olacaklar.
Business Insider sitesi, Choose Water şirketine su şişelerinden birini test etmek istediğini söyledi ancak şişenin sırlarını çalmaları durumunda kimsenin ortada kalmasını istemedikleri için bunu kabul etmediler.
EcoWatch kurumunun bildirdiğine göre, dünyadaki okyanuslarda en az 50.000 kilogram plastik bulunuyor. Bu yılın başlarında bir deri bir kemik kalmış halde İspanya kıyılarına vuran bir balinanın midesinden 29 kg insan çöpü çıkmıştı ve bunların içerisinde plastik şişe ve kutular da yer alıyordu.
Business Insider