Duyum ikiliğini taklit eden kendin yap projesi
Duyum ikiliği, yani sineztezisi olan bireyler için eflatun rengini koklamak ya da flüt sesinin tadına bakmak gayet sıradan bir olay. Uzay mühendisi ve Autodesk’te “artist-in-residence” olan Zachary Howard duyum ikiliğini bizzat kendisi deneyimlemek istedi ve renkleri kokuya dönüştüren bir araç geliştirdi.
Öneclikle, Howard’ın parmağındaki bir algılayıcı nesnenin kokusunu saptıyor ve kolundaki kolçağa iletiyor. İçerisinde Intel Edison çipi bulunan kolçak, rengi analiz edip kırmızı, yeşil ve mavi bileşenlerine ayırarak RGB sinyalleri yaratıyor. Çip koku salınımını kontrol ediyor. Kırmızı, yeşil ve mavinin birleşimine dayalı, her bir renge özgü üç tüp özel kokulu yağ, kokuların karışımını oluşturan bir maskeye açılıyor. Howard kırmızı için greyfurt, yeşil için çay ve mavi içinse lavanta kokularını tercih ediyor. Son olarak da tüplerin üzerindeki iki küçük fan kokuyu maskeyi takanın burnuna taşıyor.
Howard’ın dokunduğu ilk şey gri bir duvar oldu ve bütün kokuların karışımı olan bir sonuç çıktı. Daha sonraları “muhteşem bir lavanta dalgası” algıladığından mavi şeylere dokunmayı sevdiğini belirtti.
Howard’ın kullandığı sineztezi maskesini bu linkten izleyebilirsiniz.