Bumeranglar Fırlatıldıktan Sonra Nasıl Geri Dönüyor?

0
Fotoğraf: fir0002/Wikimedia Commons

Bumerang, insanlığın havadan daha ağır olan ve uçabilen en eski icatlarından biri. MÖ 14’ncü yüzyılda yaşayan Kral Tutankamun’un geniş bir bumerang koleksiyonu varmış. Avustralya yerlileri de en az 10.000 yıl önce avlanmada ve savaşlarda bumerang kullanmış. Polonya’nın Karpat Dağlarında keşfedilen dünyanın en eski bumerangının ise 20.000 yıldan daha eski olduğu düşünülüyor.

İnsanbilimciler, ilk bumerangların avcılar tarafından belli bir hedefi hızlı ve isabetli bir şekilde vurmak için fırlatılan ağır cisimler olduğunu düşünüyor. Bunlar büyük ihtimalle düzleştirilmiş sopalardan veya fil dişlerinden yapılmıştı ve fırlatan kişiye geri dönmesi beklenmiyordu; ta ki birisi farkında olmadan bu silaha dönmesi için gereken doğru şekli verene kadar. Güzel bir tesadüf, öyle değil mi?

Oxford Üniversitesinde fizik doktorası yapan Darren Tan, bumeranglar hakkında lise öğrencileri için çekilen bir videoda “Bilim Samurayı” olarak ninja kostümü giymiş. Videosunda, üç tabaka mukavvadan nasıl bumerang yapılacağını gösteriyor. Bu tabakaları kesiştirip zımbalıyor ve açısal olarak merkezden dışarı doğru çıkıntı yapmalarını sağlıyor.

Irvine – California Üniversitesi Matematik Bölümünde çalışan doktora sonrası araştırma görevlisi ve bumareng meraklısı John Esser, doğru kanat tasarımının bumerangın uçması için gereken kaldırma kuvvetini ürettiğini söylüyor. “Bumerangın kanatları, havada dönerken kaldırma gücü üretmek üzere tasarlanmıştır” diyor Esser. “Bu ise kanatların profil şekli, kanatların seyir açısı ve kanatların alt tarafına eğim eklenmesi sayesinde mümkün olur.”

Fakat bir bumerangın fırlatan kişiye dönmesini sağlamada, jiroskobik devinim şeklinde bilinen bir olgu kilit önem taşır. Tan şöyle açıklıyor: “Bumerang döndüğünde, bir bütün olarak ileri doğru giderken kanatlardan biri (havaya kıyasla) diğerine göre daha hızlı hareket eder. Üstteki kanat ileri doğru döndükçe, bu kanattaki kaldırma kuvveti daha büyük olur ve sonuç olarak bumerangı gitgide döndüren orantısız kuvvetler ortaya çıkar.” Bumerangın iki tarafındaki kaldırma kuvvetinde meydana gelen bu fark, bumerangı döndüren sürekli bir tork üretir. Havada süzülür ve daire çizerek geri döner.”

 

Yazar: Kirstin Fawcett/Popular Science. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz