Çakmak Taşından Yapılan Heykelcikler, Gerçek İnsanları Gösteren İlk Tasvirlerden Olabilir

0
Arkeologlar, Ürdün'deki Karaysin bölgesinde bulunan ve Cilalı Taş Devri'nden kalan çakmaktaşından yapılma eserlerin, Yakın Doğu'daki gerçek insanları gösteren en eski tasvirler olduğunu düşünüyor. Ibanez vd./Karaysin arkeoloji takımı/Antiquity Yayınları

Ürdün’deki antik bir mezarlıkta çalışma yapan arkeologlar, bir takım üyesi bulduğu çakmak taşlarından bazılarının insanları temsil ediyor olabileceğini söylediğinde ona inanmamış ve meslektaşlarını Güneş çarpmış olabileceğini düşünmüşler. Fakat artık bu keşif, bilim insanlarının Cilalı Taş Devri’ne yönelik fikirlerini değiştirebilir.

Milattan Önce yaklaşık 7500 yılına uzanan bu olağan dışı çakmak taş eserlerin 100’den fazlası, Umman’ın birkaç km kuzey doğusunda yer alan arkeolojik bir bölgede bulunmuş.

Heykelcikleri bulan arkeologlar, artık bu eserlerin gerçek insanları gösteren ilk tasvirler olabileceğini ve atalara tapınma amacıyla kullanılmış olabileceklerini düşünüyor. Ayrıca heykelciklerin, Yakın Doğu’da insan tasvirlerinin neden 1.000 yıl civarı daha erken yaygınlaştığına da ışık tutabileceğini düşünüyorlar. Ancak bazı uzmanlar, bu yumrulu taş eserlerin atalara yönelik tapınma törenlerinde kullanıldığına çok ikna olmasalar da; imkansız olduğunu düşünmüyorlar.

Tom Metcalfe/Live Science. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz