Yeni bir araştırmanın bulduğuna göre et tüketimini azaltmak, dünyanın en büyük sığır eti üretim bölgelerinden birinden gelen sera gazı salımlarını azaltmayabilir. Buluş saçma gibi görünebilir, çünkü yoğun tarım, küresel seragazı salımlarının oldukça geniş bir bölümünden sorumlu.
Edinburgh Üniversitesi, İskoçya Rural College (SRUC) ve Brezilya Tarımsal Araştırma Kurumu (Embrapa) tarafından yapılan araştırmaya göre, Brezilya Cerrado’daki sığır eti üretimini azaltmak aslında küresel seragazı salımlarını artırabilir. Bulgular, Nature Climate Change bülteninde yayınlandı.
Edinburgh Üniversitesi’nden baş yazar Rafael Silva şöyle açıklıyor: “Brezilya’nın meralarının çoğu kötü durumda ve bu durum, düşük sığır eti üretimine ve sığırlardan kaynaklanan yüksek seragazı salımlarına yol açıyor. Ancak, et için olan talebin artması, azalan çayırları kurtarmak için çiftçileri teşvik ediyor. Bu durum, toprakta depolanan karbon miktarını artıracak ve sığır verimini yükseltecektir. Otlama için daha az arazi gerektirecek ve ağaçların yok olmasını azaltacak, muhtemelen salımları düşürecektir.”
Otlaklar, karbon depolama konusunda ormanlar kadar etkili olmasa da, Brezilya çayırları (çoğunlukla Brachiaria türünden) bu konuda, sahip olduğu uzun kökleri dolayısıyla Avrupa’daki çayırlardan çok daha yüksek hacme sahip. Yüksek kaliteli otlaklar, toprakta depolanacak daha fazla karbona yol açacak ve CO2 salımlarında bir düşüşe sebep olacaktır. Çayır iyileştirmesi, toprağı kimyasal ve mekanik olarak işlemeyi ve kalsiyum, kireç taşı ile nitrojen gübreleriyle beraber daha uyumlu tohumların kullanımını gerektiriyor. Brezilya’daki çoğu çayır toprağı asidik durumda ve az miktarda nitrojen gerektiriyor.
Brezilya’daki Cerrado’da, et tüketiminin azalması, çayırların iyileştirmesi için gereken teşviki ortadan kaldırabilir ve bu yüzden daha yüksek salımlara yol açabilir. Araştırmacılar, mevcut değerlendirmeler ile karşılaştırıldığı zaman eğer 2030 yılı itibariyle sığır eti talebi %30 daha fazla olursa, net salımların %10 azalacağını hesapladılar. Talebi %30 oranında azaltmak, ormanların yok olma oranının daha yüksek bir talep ile değişmemesi kaydıyla, %9 daha yüksek salıma yol açacak. Yine de, eğer ormanların yok olma oranları talep ile beraber artarsa, salımlar %60 kadar fazla artabilir.
SRUC’tan Prof. Dominic Moran şöyle söylüyor: “Bizim araştırmamızın verdiği mesaj, istenmeden sebep olunan sonuçlara dikkat çekmek. Bazı üretim bölgelerinde, ete daha az bağımlı olan beslenme düzenlerine geçmek, iklim değişikliğini frenlemeye yardımcı olacaktır, fakat tüketimin azalmasının tüm sistemlerde aynı etkilere sahip olacağına karar vermeden önce, farklı üretim yapılarının doğasını anlamak önemlidir.”