Daha Fazla Uyumak, Uyku Kesintili Olduğunda Fayda Sağlamıyor

1
Fotoğraf: John-Mark Smith/Unsplash

Daha fazla uyumak, daha faydalı gibi görünüyor: Pek çok insan bu sayede daha çok enerji topladığını, duygularını daha iyi kontrol ettiğini ve kendini daha iyi hissettiğini düşünüyor. Fakat Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde çalışan iktisatçıların eş yazarlığını yaptığı yeni çalışma, bu tabloyu daha da karmaşık hale getiriyor ve daha fazla uyumanın, bu tür cazip faydalar sağlamayabileceğini ileri sürüyor.

Çalışma, ev sakinlerinin normal gündelik yaşamlarında incelendiği Hindistan’ın Çennay şehrindeki düşük gelirli işçiler üzerinde yapılan özel bir saha deneyine dayanıyor. Deneyde, katılımcıların uyku süresi gecelik yarım saat kadar arttırılmış. Fakat geceleyin daha çok uyumanın; işyerindeki üretkenliği, kazançları, ekonomik seçimleri, kişinin kendini iyi hissetmesini ve hatta tansiyonu etkilemediği bulunmuş. Görünüşe göre tek etkisi, çalışma saatlerini azaltmak olmuş.

Yeni çalışmanın bulgularının anlatıldığı makalenin eş yazarı ve MIT’de iktisatçı olan Frank Schilbach, “Gece uykusuna yapılan müdahaleler, ölçtüğümüz sonuçların hiçbirinde olumlu etki yaratmadı” diyor.

Dahası da var: Araştırmacılar, gündüz vakti yapılan kısa şekerlemelerin üretkenliğe ve kişinin kendini iyi hissetmesine yardımcı olduğunu keşfetmiş. Bunun yanında katılımcılar, geceleyin zor koşullar altında pek çok kesintiyle birlikte uyuma eğilimi göstermiş. The Quarterly Journal of Economics bülteninde yayımlanan bulgular, düşük kaliteli uykunun toplam süresine ilave yapmak yerine, insanların daha deliksiz uyumasına yardımcı olmanın faydalı olabileceğini akla getiriyor.

Schilbach şöyle söylüyor: “İnsanların Çennay’daki bu koşullar altında uyku kalitesi o kadar düşük ki; düşük kaliteli uyku miktarına yarım saat ilave etmek, daha yüksek kaliteli yarım saatlik uykunun sağladığı faydaları sunmayabilir.”

Peter Dizikes/Massachusetts Teknoloji Enstitüsü. Ç: O.

1 Yorum

  1. Uyku kesintili oldugunda bir baska degisle amormal bicimde gunduz uyums egil8mi oldugunda , gunduz rem halleri , unutmalar , ruya gibi hayeller kurmak , sersemlik, kontrol edilemeyen uyku ihtiyaci narkolepsi denilen bozukluga nefendir. Da vinci uykusu ise kisa araliklarla yapilan uykudur.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz