Daha İyi Patates Kızartmaları İçin Bir Deney

Patates kızartması… Kendisini anlatmak için birşeyler yazmaya gerek yok. Dünya üzerinde kaç milyar kişi varsa, aynı sayıda da patates kızartması sever vardır hiç kuşkusuz. Peki ona daha da tat katacak bir araştırma yapıldı desek ne dersiniz?

Herhangi bir besini kızarttığımızda onun kimyasal yapısını da değiştirmiş oluruz. Son yapılan araştırmalarda bitkisel yağlar ile kızartılan besinlerin antioksidan açısından daha zengin olduğu bulunmuştu. Illinois Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı ise soya yağında ve farklı sürelerde kızartılan patatesleri X ışınları kullanarak inceledi.

Özel olarak dilimlenen patatesler 190 derecede 0, 20, 40, 60 veya 80 saniye boyunca kızartıldı. Ardından, kullandıkları X ışınları ile patateslerin mikro boyutta üç boyutlu simülasyonunu oluşturdu. Bu simülasyon sayesinde kızartılmış patateslerin ne kadar yağ tuttuğu ve delikli yapısı kolaylıkla incelenebildi.

Bulgulara göre daha fazla kızartılan patatesilerin sahip olduğu delikler daha büyük ve bu sayede daha fazla yağ emebiliyorlar. Ayrıca yüksek derecede kızartılanların deliklerinin arasındaki yolakların azlığı, daha iyi yağ emilimine de yardımcı oluyor.

 

Bunları da okumak isteyebilirsiniz...

Bir cevap yazın

Abonelikle İlgili Konular İçin abone@doganburda.com

Eksik Sayılar İçin okurhizmetleri@doganburda.com

Müşteri Hizmetleri (212) 478 0 300

Danışma Hattı (212) 410 32 00

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir