En güçlü biyolojik materyal olan elmasın gücüne rakip geliyor. Fakat rakip büyük bir yaratıktan değil, aksine deniz salyangozunun ufak dişlerinden.
Şu ana kadar örümcek ağları bu kategorinin sahibiydi. Ancak İngiliz bilim insanları, bir sucul salyangoz türünün dilini kaplayan dişlerinin gerilme dayanıklılığının çoğu örümcek ağından beş kat daha fazla olduğunu buldu. Bulgular Journal of the Royal Society Interface’da yayınlandı.
Bu salyangoz türü bir Deniz Minaresi. Deniz Minareleri çok güçlü dişlere sahip çünkü kayalıklara tutunarak yaşıyorlar. Ayrıca dişlerini kayaların üzerindeki algleri yemek için kullanıyorlar ve bu süreç içerisinde genellikle ufak kaya parçaları koparıyorlar. Bu dişler protein matriksinin de bir parçası olan demir dolgulu geotit nano iplikçiklerden oluşuyor. Bu yapının çapı insan saçından 100 kat daha ince ve 3 gigapascaldan 6.5 gigapascal gerilime kadar dayanabiliyor. Bu ifade size anlamlı gelmiyorsa, yaklaşık 1.5 tona kadar dayanan bir spagetti telini düşünün, diyor BBC’ye, baş yazar Asa Barber.
Fakat yakınlarda Deniz Minaresi dişinden yapılmış matkap veya kurşun geçirmez yelek üretilmesini beklemeyin. İlerleyen zamanlarda maddenin sadece kendisi kullanılarak diş dolguları yapmak dahi mümkün olacak; mühendisler ise şimdiden kendi deniz salyangozundan ilham alınmış materyallerini üretmek için sabırsızlanıyorlar