Denizde Kaybolursak Nasıl Hayatta Kalırız?

0
Çizim: Chris Philpot

Sizi hayatın talihsizliklerine karşı hazırlayacak faydalı bir kılavuz.

Jose Salvador Alvarenga adındaki bir adam 2012’nin sonlarında Meksika kıyılarında balık tutarken, kuvvetli bir fırtına çıkmış ve adamın teknesini uzaklara sürüklemiş. Marshall Adaları sakinleri, hırpalanan tekneyi yaklaşık 16 ay sonra sığ bir kayalığa saplanmış halde bulmuş. Teknenin içerisinde halen hayatta olan Alvarenga, yağmur suyu içip balık ve kaplumbağa yiyerek hayatta kalmış (veya kendisi basına öyle söylemiş). Böyle bir felaketten nasıl kurtulacağımızı merak edip, tavsiye almak için Denizde Hayatta Kalma Rehberi‘nin yazarları Frances ile Michael Howorth’a sorduk.

Sığınak: Hiçbir kıyafeti atmayın; birden fazla katman, soğuk gecelerde ısınmanızı sağlayabilir. Sıcak günlerde ise kıyafetleri kafanızın üzerine koyun veya başınıza sarın.

Su: Asla deniz suyu içmeyin. Eğer yağmurluğunuz varsa kapüşonunu ayırın ve bunu, yağmur suyunu toplamak ya da saklamak için kullanın. Plastik poşetler ve yağmur çizmelerinden de mükemmel su kapları yapılır. Deniz serpintisinden gelen tuzları suyla temizlemek için bunları her zaman ilk yağmur damlalarıyla birlikte çalkalayın.

Yiyecek: Bir teknenin gölgesi balıkları kendine çekebilir. Onları yakalamak için takıları yem haline getirin. (Akıllı telefonun parçaları da işe yarayabilir.) Ayakkabı bağcıkları veya sökülmüş çorap iplikleri, olta ipi görevi görebilir. Yenmeyen parçaları yem yapmak için saklayın.

Kurtarma: Sakin olun ve can sıkıntısını azaltmak için bulutlarda tanıdık şekiller bulmaya çalışın; bu sırada bir gözünüz uçaklarda ve gemilerde olsun. Eğer uçak ya da gemi görürseniz, bir cep aynası veya akıllı telefon ekranını kullanarak güneş ışığını yansıtın. Bu sinyal, güneşli bir günde 15 kilometreye kadar görülebilir.

Denizde hayatta kalmakla alakalı daha fazla ipucu için, Howorth’ların internet sitesi thehoworths.com‘a bakın.

UYARI: Bu yöntemleri son çare olarak kullanın. Eğer işe yaramazlarsa, şikayetlerinizi [email protected]’ye iletin.

Yazar: Jia You/Popular Science. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz