Dinozorların Kanatları Koşmaktan mı Gelişti?

0

Yeni bir araştırma, iki ayaklı dinozorların uçma yetisi kazanmadan önce kanat çırpamaya başlamış olabileceklerini savunuyor.

Tsinghua Üniversitesi araştırmacılarından Jing-Shan Zhao ve arkadaşları tarafından yapılan araştırmaya göre dinozorlar kanat çırpmayı karada koşarken pasif bir davranış olarak gerçekleştiriyorlardı

KUŞLARLA İLGİLİ YENİ FİKİRLERE ZEMİN OLABİLİR

Çalışmanın PLOS Computational Biology’de yayınlanan bulguları, Archaeopteryx’in 1861’deki keşfinden bu yana tartışma konusu olan kuşların uçuş yeteneklerine dair yeni fikirlere zemin oluşturabilir. Genel kanı, süzülme tipi uçuşun evrimin erken safhalarında gerçekleşmiş olduğu yönünde. Ancak
yeni bulgular, kanat çırpma davranışının, bir süzülme safhası olmadan doğrudan gerçekleşmiş olabileceğini öne sürüyor.

EN İLKEL DİNOZOR ÜZERİNDE ÇALIŞILDI

Evrim tarihinin bu önemli noktasını açığa kavuşturmak için Zhao ve arkadaşları tüylü “proto-kanatlara” sahip olduğu bilinen fakat uçmayan en ilkel dinozor olan Caudipteryx üzerinde çalışmayı tercih ettiler. 5 kilogram ağırlığındaki bu iki ayaklı hayvan saniyede 8 metre koşabiliyordu.

Araştırmacılar önce “modal efektif kütle teorisi” olarak adlandırılan matematiksel yaklaşımı kullanarak Caudipteryx’in vücudunun farklı bölgelerinde koşmanın sebep olduğu mekanik etkiyi analiz ettiler. Bu hesaplara göre saniyede 2.5 ila 5.8 metre hızla koşmak, dinozorun kanatlarının hareket etmesine sebep olacak zorunlu titreşimler yaratabiliyordu.

Pratik deneyler de bu hesapları doğrular nitelikteydi. Ekip gerçek boyutlu bir Caudipteryx robotu yaparak farklı hızlarda koşmasını sağladılar ve koşma davranışının kanatlarda çırpma etkisi
yaratacak bir harekete sebep olduğunu doğruladılar. Aynı zamanda genç bir devekuşuna yapay kanatlar taktılar ve koşmanın gerçekten bu kanatları çırpmaya sebep olduğunu gördüler. Daha uzun ve daha geniş kanatlarda bu etki, hayvanın havalanmasına yol açacak bir kaldırma gücü sağlıyordu.

T-Rex’in Küçük Kardeşi: Çölde Yaşayan Etçil Dinozor

“Çalışmamız gösteriyor ki tüylü kanatları çırpma hareketi, dinozor yerde koşarken pasif ve doğal olarak gelişti” diyor Zhao: “O dönemde dinozorun havalanmasını sağlamamış olsa da, kanat çırpma hareketi süzülme hareketinden daha önce gelişmiş olması muhtemel”. Zhao, bir sonraki adımda Caudipteryx’in pasif kanat çırpma sırasında tüylü kanatlarının havalanma ve itme gücünü araştıracaklarını söylüyor.

Dinozorların Nesli Tükenmemiş Olsaydı Ne Olurdu?

10 Bin Yıl Önce Dinozorları Öldürenden Daha Büyük Bir Yangın Yaşanmış Olabilir

 

 

 

 

Popular Science Türkiye Haziran sayısı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz