Doğal Et ile Rekabet Eden Yapay Et ‘Yaprakları’

0
anyaivanova/iStock

McMaster Üniversitesi’nde çalışan araştırmacılar, hayvan kaynaklı geleneksel etin diğer alternatiflerine kıyasla daha doğal tat ve doku sunan bir yöntem kullanarak, yeni bir et kültürü çeşidi geliştirmişler.

Biyomedikal Mühendisliği bölümünde çalışan araştırmacılar Ravi Selvaganapati ve Ali Rıza Şahin-Şemsebedi, bir laboratuvar ortamında yetiştirilmiş kültür kası ile yağ hücrelerinden oluşan ince yaprakları istifleyerek, yeni bir et üretme yöntemi ortaya çıkarmışlar. Teknik, insanlara nakledilen dokuların yetiştirilmesinde kullanılan bir yöntemden uyarlanmış.

Her biri yaklaşık bir fotokopi kağıdı kalınlığında olan bu canlı hücre yaprakları, ilk önce kültür ortamında yetiştirilmiş ve sonrasında büyüme plakalarında yoğunlaştırılıp çıkarılmış ve birbirinin üzerine eklenmiş. Yapraklar, hücreler ölmeden önce birbirine doğal şekilde bağlanmışlar.

Katmanların herhangi bir kalınlıkta istiflenebileceğini söyleyen Selvaganapati, bunların herhangi bir et parçasının yağ içeriği ile mozaik yapısının yerini almak üzere “ayarlandığını” söylüyor. Bu özellik, diğer alternatiflere karşı avantaj sağlıyor.

“Et dilimleri üretiyoruz” diyor. “Müşteriler ne oranda yağ istiyorsa alabilecekler; tıpkı sütte yaptıkları gibi.” Çalışma dün Cells Tissus Organs bülteninde yayımlandı.

Wade Hemsworth/McMaster Üniversitesi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz