Dondurmalı Sandviçler Neden Erimiyor ve Bu Durum Neden Normal?

İnsanlar, gıdalar umulan şekilde davranmadığı zaman tedirgin olmaya eğilimlidirler. Sonuçta onu yiyorsunuz. Muhtemelen McDonald’s hamburgerleri ve onların sözde çürümeyi becerememeleri hakkındaki endişeli söylentileri duymuşsunuzdur (aslında sadece bayatlıyorlar). İnterneti silip süpüren son gıda paniği, Walmart’ın dondurma sandviçlerinin güneşte 12 saat sonra bile erimemesi. İçinde tehlikeli kimyasallar olmalı, değil mi? Dedikoduları dinlemeyin; iş başında olan şey, yalnızca kimya.

Çevrimiçi yorum bölümlerinin birçoğu, gıdalarda koruyucu kullanımını kötüleyen insanlarla dolu, fakat burada olan şey o değil. Eğer bir Walmart markalı (veya başka bir marka) dondurma sandvicinin dondurma kısmındaki içeriklerin listesine bakarsanız, bunun ve bir kapta içini oyduğunuz sıradan bir dondurmanın arasındaki bazı farklılıklar dikkatinizi çekecektir. Bu ürünlerde (ve piyasadaki diğer çoğu dondurmalı sandviçte) guar gamı, kalsiyum sülfat ve selüloz gamı bulacaksınız. Bu bileşimler, bir dondurmalı sandvicin ürkütücü sağlamlığının temel sebebidir.

Eğer hiç sıradan vanilyalı dondurmalardan birini yediyseniz, muhtemelen dondurmanın yoğunluğunun bir şekilde alışılmadık olduğunu fark etmişsinizdir. Biraz kremsi ve yoğun olur. Bu sayede, aşağıdaki görüntüde söyleyebileceğiniz gibi daha kolay üretilirler ve ayrıca yemesi daha kolay olur. Daha katıdır ve daha az erir, bu yüzden ısırdığınız zaman elinize düşmez. Bu özellikler, guar gamı ve kalsiyum sülfat tarafından sağlanan yapışkanlık sayesinde olur.

Guar gamı guar fasulyesinden çıkarılan bir nişastadır (birçok şekerden oluşan bir molekül). Olgunlaşmış fasulyeleri öğüterek elde edilen beyaz bir tozdur. Eğer “doğal” gıda sizin için bir endişe kaynağıysa, guar gamı olabildiğince doğaldır. Bir emülsifiyer şeklinde davranır, yani suda koyu hale gelir ve erimeyi dengeler. Bu yüzden, elbette çoğu gıdada kullanılır.

Kalsiyum sülfat nemi tutmak için faydalıdır, bu özelliği onu, guar gamı için mükemmel bir eş haline getirir. Bu iki malzemenin birleşimi dondurmayı koyulaştırır ve bir arada tutar, hatta “donmuş” kısmı erise bile. Selüloz gamının (bir diğer nişasta) eklenmesi bu etkiyi artırır, fakat çoğunlukla guar gamı ve kalsiyum sülfat işin zor kısmını yapar. Eğer gıdanızın etiketlerine bakarsanız, birçok gam maddesi göreceksiniz ve bunların çoğu, yoğunlaştırma etmeni olarak kullanılır. Örneğin Zantam sakızı (mısır şekerinden elde edilen sakız) çok sayıda üründe bulunur. Guar gamına çok benzer fakat Zantomonas kampetris bakterisinden gelir.

Burada iş başında olan kimyasalların hiçbiri korkutucu değildir ve sizi kanser yapacak hiçbir gizli koruyucu yoktur. Walmart’ın dondurmalı sandviçleri, elleriniz yapış yapış olmasın diye çok basit ve yaygın olan gıda bilimi ve kimyasını kullanır. Hepsi bu.

 

 

 

 

Geek

Bunları da okumak isteyebilirsiniz...

Bir cevap yazın

Abonelikle İlgili Konular İçin abone@doganburda.com

Eksik Sayılar İçin okurhizmetleri@doganburda.com

Müşteri Hizmetleri (212) 478 0 300

Danışma Hattı (212) 410 32 00

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir