Fransa Haber Ajansı’na (AFP) göre dünya çapında bir milyondan fazla insan, bir yıldan kısa süre önce Çin’de ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs yüzünden hayatını kaybetti.
Salgın, dünya ekonomisi üzerinde yıkıcı bir etki oluşturdu, jeopolitik gerilimleri tırmandırdı ve Hindistan’ın gecekondu mahallelerinden Brezilya’nın ormanlarına ve Amerika’nın en büyük şehri New York’a kadar insanların hayatını altüst etti.
Spor müsabakaları, konserler ve uluslararası seyahatler yarıda kesildi; taraftarlar, seyirciler ve turistler ise virüsün yayılımını durdurmak için uygulanan katı önlemlerle evde durmak zorunda kaldı.
Nisan ayı itibariyle insanlığın yarısını (dört milyardan fazla insanı) bir çeşit tecrit altında tutan sıkı önlemler, başlangıçta virüsün yayılışını yavaşlatmıştı fakat aradan geçen zamanda tedbirler hafifletilince, vakalar yeniden yükselişe geçti.
AFP’nin resmi kaynaklara dayandırdığı istatistiklere göre hastalık, Pazartesi günü TSİ 01:30 itibarıyla 33.018.877 kayıtlı vakada 1.000.009 kişinin ölümüne yol açtı.
Birleşik Devletler 200.000’den fazla can kaybı ile en yüksek ölüm rakamlarına sahipken, onu Brezilya, Hindistan, Meksika ve İngiltere takip ediyor.
İtalyan kamyon şoförü Carlo Çiodi’ye göre bu acımasız rakamlar, birkaç gün arayla kaybettiğini söylediği ebeveynlerini de içeriyor.
“Babamı yürüyerek evden çıkıp ambulansa girerken görmüştüm ve ona tüm söyleyebildiğim ‘güle güle’ olmuştu. Bunu kabul etmekte zorlanıyorum” diyor 50 yaşında olan Çiodi.
“‘Seni seviyorum’ demediğim için ve ona sarılmadığım için pişmanlık duyuyorum. Bu durum beni hâlâ üzüyor” diyor AFP’YE.
Bilim insanları işe yarar bir aşı bulmak için hâlâ yarışırken, hükümetler de yeniden zorlu bir dengeleme faaliyetine mecbur bırakılıyor: Virüse yönelik kontroller hastalığın yayılımını yavaşlatıyor fakat halihazırda sendeleyen ekonomiyi ve iş yerlerini zarara uğratıyor.
IMF, bu yılın başlarında dünyanın GSYH’si çökerken, ekonomik çalkantıların “hiçbir şeye benzemeyen bir krize” sebep olabileceğini söyleyerek uyarıda bulunmuştu.
Simon Malfatto/AFP. Ç: O.