Bu muazzam Pavona clavus mercanı en az 300 yaşında ve uzaydan görülebiliyor.
Pasifik Okyanusu’nun güneybatısında bulunan ve genişliği 34 metre, uzunluğu 31 metre, yüksekliği 5 metre, çevresi ise 180 metre olan bu çarpıcı organizma, kazara keşfedilen dünyanın en büyük mercanı. Bu canlı aslında mercan polipleri adı verilen ve 300 yılda büyümüş ayrı organizmalardan oluşan bir yığın. Birkaç koloniden oluşan bir ağ olan Avustralya’daki Büyük Set Resifi gibi bir mercan resifi olmaktan ziyade, yüzlerce yıl boyunca kesintisiz şekilde büyümüş bir yekpare bir mercan bu.
Bu mega mercan çoğunlukla kahverengi ancak yer yer açık kırmızı, sarı ve mavi renkler de barındırıyor. Hafif dalgalar okyanus yüzeyini yansıtıyor. Pavona clavus türü mercan, kabuklu deniz hayvanları ve balıklara sığınak ve üreyip yaşamak için bir yer sağlıyor.
Mercan, National Geographic Saf Denizler takımındaki ekip üyelerince Solomon Adaları‘ndaki Üç Kız Kardeş ada grubunda keşfedilmiş. Solomon Adaları, bilinen 490’ı aşkın sert ve yumuşak mercan türüyle Dünya üzerindeki ikinci en büyük mercan çeşitliliğine ev sahipliği yapıyor.
National Geographic Mesken Kaşifi ve Saf Denizler’in kurucusu Enric Sala, “Tam da Dünya üzerinde keşfedilecek hiçbir şey kalmadığını düşündüğümüzde, neredeyse bir milyar küçük polipten oluşan, yaşam ve renk dolu devasa bir mercan buluyoruz” diyor bir açıklamada. “Bu bilimsel keşif, dünyanın en uzun ağacını bulmak kadar önemli. Fakat bir endişe sebebi de var. Uzak konumuna rağmen mercan, küresel ısınmadan ve diğer insan tehditlerinden azade değil.”
O kadar devasa ki, Dünya’daki en büyük hayvan olan mavi balinadan daha uzun ve uzaydan görülebiliyor. Fakat takım üyeleri, büyük boyutu sebebiyle başlangıçta bir gemi enkazı olabileceğini düşünmüş. Su altı sinematografçısı Manu San Felix daha yakından bakmak için dalış yaptığında, bunun aslında çok büyük bir Pavona clavus olduğunu fark etmiş. Muazzam boyutuna karşın mercan hiç belgelenmemiş.
Solomon Adaları Başbakanı Jeremiah Manele, “Okyanus bize geçim kaynağı sağlıyor ve ulusal ekonomimize, insanlarımıza çok fazla katkı yaptı” diyor. “Hayatımız sağlıklı mercan resiflerine bağlı; dolayısıyla bu heyecan verici keşif, onları gelecek nesiller için koruyup sürdürmenin önemini vurguluyor.”
Yazar: Laura Baisas/Popular Science. Çeviren: Ozan Zaloğlu.