Dünyayı Görmenin Yeni Yolu

0
Google Books'u yönettikten ve Mars'a gidecek araçlara otonomluk kazandırmakla görevlendirilen takıma liderlik ettikten sonra, James Crawford Orbital Insight'ı başlattı. Bu girişimde uydu görüntülerine yapay zeka ve veri analizi uygulanıyordu.
Google Books'u yönettikten ve Mars'a gidecek araçlara otonomluk kazandırmakla görevlendirilen takıma liderlik ettikten sonra, James Crawford Orbital Insight'ı başlattı. Bu girişimde uydu görüntülerine yapay zeka ve veri analizi uygulanıyordu.
Google Books’u yönettikten ve Mars’a gidecek araçlara otonomluk kazandırmakla görevlendirilen takıma liderlik ettikten sonra, James Crawford Orbital Insight’ı başlattı. Bu girişimde uydu görüntülerine yapay zeka ve veri analizi uygulanıyordu.

Crawford’ın Kendi Sözleriyle:

Çoğu insan, insanların çok küçük şeyleri göremediğini bilir. İşte bu nedenle mikroskobu icat ettik. Öte yandan insanlar çok büyük şeyleri görmekte de zorlanırlar. Eğer Dünya’nın tamamını görmek istiyorsanız mesela, uzaydan Dünya’ya bakmalısınız ancak bu şekilde de çok fazla detay kaybolmuş olur. Gözlerinizin gördüğü her piksel yaklaşık 26 bin kilometrekareye denk gelir. Yapay zekayı ve bulut hesaplamasını kullanarak ise hem Dünya’yı bir bütün olarak görebilir hem de detayların farkına varabiliriz. Milyonlarca uydu görüntüsündeki trilyonlarca özelliği aynı anda görebiliriz. Bunu ise makroskop olarak adlandırıyoruz.

Makine-görüntü algoritmamız bilgisayarın, nesneleri kamyon veya araba, ev ya da bina gibi tanımlandırmasını sağlar. Bir kez veriye ulaştıktan sonra bu veriden anlamları elde etmeye başlarız; bu tahminler ekin alanları hakkında da petrol piyasaları hakkında da olabilir. İşte tam da burada sorulması gereken soru devreye giriyor: Peki bunun gibi bir teknoloji, geçmişte yapamadığımız neyi yapmamıza olanak sağlayacak?

Buna verebileceğim güzel bir örnek Dünya Kaynakları Enstitüsü (WRI) ile yaptığımız ortak bir çalışma. WRI hâlihazırda orman tahriplerini tespit etmek için uydu görüntülerini kullanmakta. Ancak bilmek istenen asıl şey, kesilecek bir sonraki ormanın hangisi olduğu. Bunu bilmek gerekir ki orman tahribatının önüne geçilebilinsin. Teknoloji sayesinde bir yol projesinin yürütüldüğünü tespit edebilir, orman tabakasındaki başlangıç tahribatını gözlemleyebilir ve daha sonra yaşanabilecek olan tahribatlar için gerekli önlemleri alabiliriz.

Devletler de bu teknolojiden yararlanabilirler. Mesela Arap Baharı’nın Ukrayna’da yaşanan kuraklıktan ötürü buğday fiyatlarının iki katına çıkmasıyla ilgili olduğuna dair emareler var ve bu olaylar yaşanırken Ukrayna iyi bir şekilde takip edilemiyordu. Dünyadaki gıdanın durumunu gerçek zamanlı olarak takip edebildiğimizi hayal edin.

Ben tekrar mikroskoba dönmek istiyorum. Bu makinenin icadı biyoloji alanında bir devrime ve dünyayı anlamamızda köklü bir değişikliğe yol açtı. İnanıyoruz ki, Makroskop da kendi alanında bir devrime yol açacaktır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz