Elektronik Sigaralar, Isınınca Daha Zararlı

1

Geleneksel sigaranın hızla popülerleşen alternatifi elektronik sigaraların da bir miktar zehirli kimyasal taşıdığı yeni bir haber değil. Ancak bu miktar birçok değişkene bağlı. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) bile yüzlerce aparatı, farklı aromaları ve nikotin seviyeleri olan e-sigaraları düzene sokmakta kafası karışık görünüyor.

Berkeley Laboratuvarı’ndan çıkan yeni bir araştırma çekilen her dumanın aynı olmadığını gösteriyor ve buna sebep olan etmenleri açıkça ortaya koyuyor. Cihazın sıcaklığı, tipi ve yaşı e-sigaranın ürettiği zararlı yayımda birlikte rol oynasa da, araştırmanın ana gündem konusu ısı.

Araştırmada formaldehit, akrolein, propilen oksit ve daha önce tespit edilmeyen glisidolün de içinde bulunduğu kayda değer seviyede 31 zehirli kimyasal tespit edildi. Akrolein, sigaralarda da bulunan bitkileri öldürmek için kullanılan bir herbisit. Glisidol ise propilen oksit gibi potansiyel bir kanserojen. Formaldehit ise bilindiği gibi tütün endüstrisinin en meşhur kanserojeni. Bunlar ve diğer toksinler e-sigaranın devamlı kullanımla yirminci çekişten sonra ısınmasıyla birkaç kat arttı. Yani yüksek sıcaklıklar, daha zararlı yayımlar anlamına geliyor.

Bu bulgular duman halkası yapma becerinizden vazgeçmeniz anlamına gelmiyor, ancak ne soluduğunuzu bilmeniz elektronik sigara üreticilerinin daha az zararlı cihazlar üretmesine yardımcı olabilir. Bu arada daha az toksin çekerek de rahatlayabilirsiniz. Araştırmanın yazarlarından Hugo Destaillats durumu en basit şekliyle özetliyor: “Sigaralar aşırı sağlıksız. E-sigaralar ise sadece sağlıksız.”


Alican Koçsan

 

1 Yorum

  1. Sigara karetlleri bu yazı için size para falan ödüyor galiba. Sigaraya nazaran çok düşük seviyelerde bir iki madde salımı dışında bir şey bulunabilmiş değil. Hatta berkeley lab sigara içeceğine esigara iç diyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz