Tesla ve SpaceX’in CEO’su Elon Musk, beyin-makine arayüzü şirketi Neuralink’e yönelik önemli bir güncellemeyi bu hafta açıklayacak. Musk’ın, farelerde ve hatta maymunlarda başarılı olan bu teknolojinin insanlarda da deneneceğini duyurması bekleniyor. Takvim halen belirsiz olsa da, canlı yayında nöronların ateşleme faaliyetinin gösterileceği doğrulanmış durumda.
Musk geçen ay attığı tweette, “Nöronların gerçek zamanlı ateşlenmesi 28 Ağustos’ta gösterilecek. Matrix’in içinde Matrix” yazmıştı.
Musk ayrıca yeni bir Neuralink yongasının, daha önce duyulması mümkün olmayan seslerin duyulmasını sağlayacağını iddia etmişti. Twitter’da bir kullanıcının “Eğer Neuralink’i yerleştirirsek, çiplerimizden doğrudan müzik dinleyebilecek miyiz?” sorusuna “Evet” yanıtını veren Musk, bu yeni özelliği geçen ay doğrulamıştı.
Musk ayrıca, yonganın hormon seviyelerini kontrol edeceğini de onayladı. Neuralink’in ilk defa geçen sene gösterdiği yonga içinde bulunan ufak beyin “iplikleri”, felçli insanların cihazları kontrol etmesine yardımcı olmayı ve beyinlerinde rahatsızlık bulunan kişilere destek olmayı amaçlıyor. Bu “iplikler” uzun süre dayanıyor, evde kullanılabiliyor ve günümüzde beyin-makine arayüzü olarak kullanılan hantal cihazların yerini alma potansiyeli taşıyor. Musk, bu yılın Şubat ayında Neuralink’in “harika” bir güncelleme sunacağını söylemişti.
“Yüksek bant genişliğine ve yüksek hassaslığa sahip nöral arayüzlerin ne kadar büyük bir etki oluşturacağı fark edilmiyor. Neuralink, bu yıl gibi erken bir zamanda bunları insanlarda gerçekleştirebilir” diyor Musk ve “Sıradaki sürüm ile geçen sene sunduğumuz sürüm arasındaki farkı görene kadar bekleyin. Harika olacak” diye ekliyor. Teknoloji, kafanın dışında, kulağın arkasında duran bir modüle sahip. Bilgileri ise beyne yerleştirilen “ipliklerden” alıyor.
Cep telefonu uygulamasıyla kontrol edilen ve sadece bir USB girişi olan yonga, “N1 algılayıcısı” şeklinde adlandırılıyor. Dizilim başına 96 “ipliğe” dağılmış 3.072 elektrot içerebiliyor. “İpliklerin” her biri, en ince insan saçından daha küçük. Gelecekte kablosuz hale dönüşecek yonga, yüksek hacimdeki verileri okuyabilecek, aktarabilecek ve beyinden gelen sinyalleri yükseltebilecek. Musk, geçen yıl yapılan bir tanıtım etkinliğinde şöyle demişti: “Bu cihazın, beyinle ilişkili çeşitli hastalıklara çözüm bulma potansiyeli var. Amaç beyin bozukluklarını anlayıp tedavi etmek, kendi beyninizi koruyup geliştirmek ve uyumlu bir gelecek oluşturmak.”
Neuralink’i 2016 yılında kuran Musk, şimdiye kadar sadece bir büyük genel sunum yapmıştı. Fakat 28 Ağustos’taki bir etkinlikte, Neuralink hakkında daha çok detay sunulacak.
Hint-Asya Haber Servisi. Ç: O.
O çipi sadece beyinsiz insanlar taktıracak.