Bilim insanları, bizi yeni koronavirüsten korumak için eşi görülmemiş bir hızda aşı geliştiriyorlar. Aslında son birkaç ayda o kadar fazla geliştirme oldu ki, hepsini takip etmek neredeyse imkansız.
The New York Times gazetesinin bu hafta yayınladığı bu takip listesi, çeşitli aşı geliştirme projelerinin hangi aşamada olduğunu gösteriyor. Toplam 135 aşının büyük bir kısmı (en az 125 tanesi) hâlâ 1. aşamada; yani insan deneylerine ulaşmış değiller. Sadece iki tanesi 3. aşamada; yani araştırmacılar bu noktada ilacı, genel nüfustaki tesirini belirleyecek kadar büyük deneylerde test ediyorlar. 3. aşamadaki iki aşıdan biri zaten vardı (daha önce, insanları veremden korumak için geliştirilmişti fakat COVID’e karşı bazı etkileri olabilir). Oxford Üniversitesi’nin geliştirdiği diğer aşı ise 2020 sonbaharında hazır olabilir. Diğer çoğu aşının, ışık hızıyla çalışsalar bile 2021’in başlarında hazır olması hedefleniyor. Yine de bu, iyimser (ve örneği görülmemiş) bir zaman cetveli.
COVID-19 aşı geliştirme süreci şu an belirsiz durumda olsa da; aşılama süreci, virüsle başarılı şekilde mücadele etmek için en iyi umudumuz olmaya devam ediyor. Bu sırada hepimizin ellerimizi yıkamaya, mümkün olduğu zaman sosyal mesafe uygulamaya, toplum içine çıktığımızda maske takmaya ve herhangi bir hastalık belirtisi gösterirsek kendimizi izole etmeye devam etmemiz gerekiyor. COVID-19, tehlikeli ve sinsi bir hastalık. Ayrıca, onunla uğraşmaktan bıktık diye de kaybolacak değil.
Claire Maldarelli/Popular Science. Ç: O.