Sheri Finstad’ın epilepsi nöbetleri, 32 yaşına geldiğinde dayanılmaz bir hal almıştı. Aniden düşüyor, kendini yaralıyor ve bilincini kaybediyordu. Doktorları beyin ameliyatları ile durumunu daha iyi anlamak istiyordu, belki de daha etkili tedavi yöntemi bulabilirlerdi. Bu doğrultuda Finstad birçok teste tabii tutuldu.
Ameliyatı gerçekleştirecek ekip, Finstad’ın vücuduna beyne uyartı yollayacak aletler yerleştirdi. Beyne yolladıkları sürekli elektrik ile beynin derinliklerine kadar ulaşmayı denediler ve denemelerinin ardından beynin verdiği tepkileri incelediler. “Bu beyne yerleştirilen bir kalp pili gibi bir şey” diyor Johns Hopkins Derin Beyin Uyartı Merkezi başkanı Zoltan Mari.
Bu yöntem Parkinson hastalığı içinde denenmişti ancak Finstad üzerinde denen alet ondan daha gelişmiş. Beyni uyarırken aynı zamanda beynin aktivitesini de ölçebiliyor. Araştırma şimdiye kadar başarılı bir yol çiziyor. Etkili bir yöntem gibi duruyor ve ilaçlara nazaran daha az yan etkisi var. Hatta bazı ülkelerde yöntem yakın zamanda kullanılmaya başlanacak.
Nörobilimciler bu derin beyin uyartılarını tedavi yöntemlerinde kullanmaya aşinalar. Daha önce depresyon, kan basıncı kontrolü gibi sorunlar için bu yolu kullanmışlardı. 2013 yılındaki pilot projede beyne sinyaller yollanarak obez bireyleri tedavi etmeyi de denemişlerdi.