Evde kalırken okunması gereken kitaplar

0
Girl and a cat reading an open book in the bed

Coronavirüs epidemisi nedeniyle tüm dünya #evdekal kampanyaları düzenlerken, dünyada bu kampanyalara katılan ve evde kişisel karantina altına giren insanların sayısının 1 milyarı geçtiği düşünülüyor. Peki, birkaç hafta boyunca evde kalacağımız bu süreci kişisel gelişimimiz için faydalı bir fırsata dönüştürmek için ne yapabiliriz?

Coronavirüs krizi nedeniyle dünyada 1 milyardan fazla insanın evde kal kampanyalarına cevap verdiği düşünülüyor. Okullar da tatili edilip eğitim online olarak verilmeye başlanmışken, insanlar çok hayati ihtiyaçları için dışarı çıkmamayı tercih ediyor.

Ancak farkındayız ki, evde zaman geçirmek de zor bir iş. İnsanın kendini meşgul edecek faaliyetler bulmadan bu zorlu sürece kolayca katlanmasını bekleyemeyiz. Bu kişisel karantina döneminde yapılabilecek pek çok uğraş var. Filmler, diziler izlemek, sosyal medyada sörf yapmak, spor yapmak, meditasyon yapmak, daha önce zaman bulamadığımız video oyunlarına biraz zaman ayırmak vs… Ancak bizim tavsiyemiz, zamanın önemli bir kısmını kitap okumaya ayırmak olabilir. Herkesin, kendi hayat planına, gelecek öngörülerine, kendini geliştirmek istediği alanlarına göre hayatında bir okunması gereken kitaplar listesi olmalı. Ancak bu listedeki kitapları okumak için çoğumuz zaman bulamıyoruz. Önceliklerimiz, kitap okumaktan çok günlük telaşların peşinde koşmaya yönelebiliyor. Bu endişeyi de anlamak mümkün. Ancak şu anda dünyanın içinden geçtiği olağanüstü durumda, 1 milyardan fazla insan haftalar sürecek bir izolasyon için evine kapanmışken, ortada koşturacak, telaş içinde sokaklara akacak bir sebep de kalmamışken, o zaman bulamadığımız kitapları okumak için doğru zaman gelmedi mi?

Kendi kitap listenizi oluştururken, kişisel ilgi alanlarınıza, gelecek planlarınıza veya kendinizi eksik görüp de geliştirme istediğiniz detaylara dair yazılmış kitapları tercih edebilirsiniz. Örneğin, insanlarla iletişiminizde sorunlar yaşadığınızı düşünüyorsanız ve daha sağlıklı iletişim kurma yöntemlerini keşfetmek istiyorsanız, örneğin beden dilini keşfetmek üzere bir kitap tercih edebilirsiniz. Yatırımlarınızı yönlendirmek için ekonomi ve finans alanındaki bilgilerinizi güncellemek veya geliştirmek istiyorsanız, bu alanda kitaplara yönelebilirsiniz. Ya da bahçenizde hatta balkonunuzda sebze yetiştirme gibi planlarınız varsa, hobi bahçeciliği konusunda yazılmış kitaplar bu karantina döneminde çok faydalı olmaz mı?

Kitap listenizi belirlerken, online alışveriş yaptığınız platformlardaki okur/müşteri yorumlarını dikkate alabileceğiniz gibi, yeni çıkan kitaplar listesindeki güncel kitaplara da göz atmayı tercih edebilirsiniz.

Kitap okuma alışkanlığının kişisel gelişime, bilgi dağarcığına olumlu etkisinin yanında, zihin sağlığı için de uzun vadedeki etkilerinin çok olumlu olduğunu unutmamak gerekiyor. Gelecekte, yaş aldıkça, zihinsel aktivitlelerinizin zayıflamaması ve yaşlılıkla ilgili zihinsel problemleri olabildiğince öteleyebilmek veya etkisini azaltmak için, hayat boyu okunan kitapların faydalı olduğunun altını çizelim. Yani, kitap okuma alışkanlığı hayat kalitemizi her açıdan iyileştiren bir faaliyetken, bu karantina döneminde neden kitapları hayatımıza daha fazla sokmuyoruz ki?

Üstelik artık sosyal medya sayesinde, okuduğumuz kitapların yazarlarına da kolayca ulaşabiliyor, onlarla diyalog kurabiliyor, kitapta aklımıza takılan detaylar hakkında sorular sorabiliyor, cevaplar alabiliyor, kitap okuma etkinliğimizi daha etkileşimli, daha efektif bir öğrenim sürecine dönüştürebiliyoruz.

Okuma alışkanlığının sadece kitaplarla sınırlı kalmaması gerektiğini de unutmayalım. Dergi, gazete ve web yayınlarındaki köşe yazıları, makaleler ve güncel haberler de, insanın kendini dünya hakkında güncel tutabilmesi ve bilgi dağarcığını geliştirmesi için çok gerekli. Kitaplarla beraber, akıllı telefonlarımızdan kolayca ulaşabileceğimiz bu kaynakları da değerlendirmeyi ihmal etmemeliyiz. Takip etmek isteyebileceğimiz, ilgi alanımıza giren konularda metinler hazırlayan pek çok yayının, hem web sitesi üzerinden, hem de sosyal medya servisleri üzerinden, okurları için uyarılar ve hatırlatıcılar hazırlayarak insanları ilgilendikleri konuları takip etmeye teşvik etmeleri de dijital çağın güzel bir özelliği.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz