Fas’taki Bir Mağarada Bulunan Kemikten Aletler, Deri ve Kürk İşlemede Kullanılmış

0
Görüntü: Jacopo Niccolò Cerasoni

Araştırmacılar Fas’taki Contrebandiers Mağarası’nda bulunan hayvan kemiklerine ilk baktıklarında, insanların 120.000 ila 90.000 yıl önce orada yaşayan ilk atalarının beslenme şekillerine ve içinde yaşadıkları çevreye dair daha fazla şey öğrenmek istemiş. Fakat kısa süre sonra, buldukları kemiklerin sadece yemek artıkları olmadığını keşfetmişler. Dört gün önce iScience bülteninde sunulan bulgular, bu kemiklerin görünüşe göre deri ve kürkleri işlemede kullanılan araçlara dönüştürüldüğünü gösteriyor.

Max Planck enstitüsü İnsan Tarihi Bölümündeki Pan-Afrika Evrim araştırma grubunda çalışan Emily Hallett şöyle aktarıyor: “Kemiklerin taşıdığı çeşitli şekiller ve kullanılma işaretleri, deri ve post yapımında kullanıldıklarını gösteriyor. Contrebandiers Mağarası’ndaki etçil kemiklerinde, kesik işaretlerinden oluşan bir desen de bulundu. Bu desen, insanların hayvanları post yapımında da kullandığını akla getiriyor.”

Kürkten ve deriden yapılan giysiler, ilk insanların Pleistosen döneminde dünyanın daha soğuk kısımlarına gitme kabiliyetinde önemli bir rol oynamış olmalı. “Diğer araştırmacıların giysi bitleri üzerinde yaptığı genetik çalışmalar, çağdaş insanlarda giyimin en az 170.000 yıl önce Afrika’da ortaya çıktığını akla getiriyor” diyor Hallett. Fakat giyim geleneği ve giysi üretimi hakkında fazla şey bilinmiyor çünkü kürk ve diğer organik malzemeler, genelde kazıbilimsel kayıtta muhafaza olmuyor; özellikle de 100.000 yıllık veya daha eski tortularda. Yazarların aktardığına göre yeni bulgular, “kazıbilim kaydındaki ilk giyime yönelik çok anlamlı vekil kanıtlar” sağlıyor.

 

 

 

 

Kaynak: Cell Basın. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz