Fazla Yemenin Gizemi Çözülürken

0
Fotoğraf: Kontrec/iStock

Yemek yemek hayatın en büyük keyiflerinden biri. Fazla yemek ise hayatın büyüyen sorunlarından.

Washington Üniversitesi Tıp Fakültesindeki Stuber Laboratuvarında çalışan araştırmacılar, 2019 yılında obez farelerde belli hücrelerin faaliyete geçerek tokluk hissini belirten sinyalleri engellediğini keşfetmişler. Şimdiyse bu hücrelerin oynadığı role ilişkin daha derin bir araştırma yapılmış.

Altı gün önce Neuron bülteninde yayımlanan bir çalışmada, farelerdeki glutamaterjik nöronların işlevi anlatılıyor. Bu hücreler, beslenmenin de aralarında bulunduğu motive davranışları düzenleyen bir merkez olan beynin yanal hipotalamik bölgesinde bulunuyor.

Araştırmacılar söz konusu nöronların, iki farklı beyin bölgesiyle iletişim kurduğunu keşfetmiş. Bu bölgeler ise depresyon patofizyolojisinde önemli bir beyin bölgesi olan yanal habenula ile çoğunlukla motivasyon, ödül davranışı ve bağımlılıkta oynadığı büyük rolle bilinen ön tegmental alan.

Anesteziyoloji, ağrı tıbbı ve ilaçbilim profesörü olan Stuber, “Bu hücrelerin yekpare bir grup olmadığını ve farklı hücre çeşitlerinin şeyler yaptığını keşfettik” diyor. Çalışmanın kıdemli yazarı olan Stuber, Bağımlılık, Ağrı ve Duygu Nörobiyolojisi Merkezinde çalışıyor.

Çalışma, yeme bozukluklarıyla ilişkili beyin devrelerinin anlaşılmasında yeni bir adım niteliği taşıyor.

Araştırma beslenmeyi kontrol eden beyin devrelerinin, uyuşturucu bağımlılığıyla ilişkili beyin devresiyle en azından kısmen örtüştüğünü de gösteriyor.

 

 

 

 

Kaynak: Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz