Feynman Yöntemiyle Bir Şeyi Dört Adımda Öğrenin

1

Feynman Yöntemi ile birisine bir konuyu basit ifadelerle öğreterek öğrenebilir, böylelikle bilgi dağarcığınızdaki boşlukları çabucak saptayabilirsiniz. Dört adımın ardından, kavramları daha derin anlayabilir ve bilgiyi aklınızda daha iyi tutabilirsiniz.

1959: Amerikalı fizikçi Richard Feynman (1918-1988) Cal Tech Üniversitesi’nde. Joe Munroe / Hulton Archive / Getty Images

Basit şekilde anlat

Feynman Yöntemi, Nobel ödüllü fizikçi Richard Feynman’ın bulduğu zihinsel bir model. “Büyük Açıklayıcı” olarak bilinen Feynman, kuantum fiziği gibi derin konuları neredeyse herkes için açık biçimde örnekleyebilmesiyle biliniyor. “Feynman’ın Kayıp Dersi: Gezegenlerin Güneş Etrafındaki Hareketi” ismini taşıyan kitabında David Goodstein; Feynman’ın, en karmaşık fikirleri en basit terimlerle açıklayabildiği için kendisiyle gurur duyduğunu yazıyor.

Goodstein, bir keresinde Feynman’dan, “yarım dönüşlü parçacıkların niçin Fermi-Dirac istatistiklerine uyduğunu” açıklamasını istemiş. Feynman ise bu konuda birinci sınıf öğrencileri için ders hazırlayacağını söylemiş fakat birkaç gün sonra eli boş halde geri dönmüş. “Bunu birinci sınıf seviyesine indirgeyemedim” diye itirafta bulunmuş Goodstein’a. “Yani bu demek oluyor ki, bu şeyi iyice anlamış değiliz.” Demek ki Feynman bir şeyi basit terimlerle açıklayamıyorsa; Feynman’ın öğretme kabiliyetiyle ilgili bir sorun değil, bilgiyle ilgili bir sorun var.

Richard Feynman

Nasıl Yapılır

Feynman Yöntemi, James Gleick’in 1993 tarihli biyografisi “Dahi: Richard Feynman’ın Hayatı ve Bilimi” kitabında açık bir şekilde anlatılıyor. Kitapta Gleick, bu yöntemi, Feynman’ın Princeton Üniversitesi’ndeki sınavlarına çalışma şekliyle açıklıyor: “Temiz bir defter açardı. Defterin başlık sayfasına şöyle yazardı: BİLMEDİĞİM ŞEYLERİN DEFTERİ. İlk olarak, fakat son kez değil; elindeki bilgileri yeniden düzenlerdi. Haftalar boyu fiziğin her bir dalını parçalara ayırır, bunları birer makine parçası gibi yağlar ve sonra geri birleştirirdi. Bu süre boyunca, işlenmemiş kısımları ve uyumsuzlukları bulmaya çalışırdı. Her konunun esas merkezini bulmaya çalışırdı.” Kullandığı yöntemin ilk kısmı buydu ama haydi gelin, dört adımın da tamamına bakalım:

  1. Anlamak istediğiniz bir konu seçin ve üzerinde çalışmaya başlayın. Konu hakkında bildiğiniz her şeyi, bir defter sayfasına yazın ve bu konuda ne zaman yeni bir şey öğrenseniz, öğrendiğiniz o şeyi bu sayfaya ekleyin.
  2. Konuyu bir sınıfa öğretiyormuşsunuz gibi yapın. Konuyu, basit ifadelerle açıklayabildiğinizden emin olun.
  3. Sıkıştığınız zaman kitaplara geri dönün. Bilgi dağarcığınızdaki boşluklar belirgin olmalı. Konuyu tamamen açıklayabilene kadar sorunlu bölgeleri yeniden ziyaret edin.
  4. Basitleştirin ve benzetmeler yapın. Dilinizi basitleştirip bilgiler arasında bağ kurarken, daha iyi anlamak amacıyla bu işlemleri tekrarlayın.

Feynman Yöntemi; yeni bir şey öğrenmek, mevcut olanı daha iyi anlamak, bir şeyi hatırlamak veya sınava hazırlanmak için mükemmel bir yol. Peki siz bu yöntemi nasıl kullanacaksınız?

 

 

 

 

Yazar: Joanie Faletto/Çeviri: Ozan Zaloğlu

1 Yorum

  1. Daha önce profesyonel olarak kullanmadığım veya hakkında minimum bilgiye sahip olduğum tasarım programlarında kendimi geliştirebilmek için benzer bir yol izlerim fakat bu süreci 4 basamağa indirgemiş olmak, öğrenmeyi benim için daha düzenli hale getirecek.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz